Nokia Bell Labs, Deutsche Telekom og Det tekniske universitet i München har i samarbeid klart å overføre data med en hastighet på 1 Tbit/s (terabit per sekund) over en fiberoptisk kabel. Det opplyses i en pressemelding.
Det å oppnå terabit-overføringshastigheter over én enkelt fiber er for så vidt noe som har blitt demonstrert av forskere fra tid til annen, men de forsøkene som nå er gjort skal være gjort under forhold som er sammenlignbare med den virkelige verden. Ifølge pressemeldingen vil gjennombruddet gjøre det mulig for telekomselskaper og bedrifter å ytterligere øke kapasiteten i fiberoptiske metro- og kjernenett.
Ifølge ZDNet har man i tester klart å oppnå 1 Tbit/s mellom de tyske byene Stuttgart og Darmstadt, samt mellom Stuttgart og Nuremberg.
Utnytter kapasiteten bedre
I testene ble det benyttet en ny modulasjonsteknikk kalt Probabilistic Constellation Shaping (PCS), som er basert på såkalt kvadraturamplitudemodulasjon (QAM) – en vanlig modulasjonsteknikk for bølger innenfor både fiberoptikk og radiokommunikasjon (som Wi-Fi).
Du kan lese mer om hvordan QAM fungerer, og kapasiteten til fiberkabler her »
PCS gjør det mulig å utnytte potensialet i den optiske fiberen i enda større grad, ved at overføringshastigheten tilpasses dynamisk. I tillegg skal den nye modulasjonsteknikken være mindre ømfintlig for støy. Ifølge forskerne skal teknikken gi opptil 30 prosent større rekkevidde.
Nærmer seg teoretisk øvre maksgrense
Forskerne ved Nokia Bell Labs, Deutsche Telekom og Det tekniske universitet i München hevder de nå begynner nærme seg taket for hvilke overføringshastigheter som er mulig, definert gjennom det som kalles Shannons formel. Dette er en teoretisk øvre grense for hvor mye informasjon som kan presses gjennom en kommunikasjonskanal, og oppkalt etter Claude Shannon ved Bell Labs, som gjorde oppdagelsen i 1948.
Likevel har forskere triks i ermet for å omgå Shannon-grensen, og Alcatel-Lucent har tidligere demonstrert et system som kanskje vil gjøre det mulig med hastigheter helt opp mot 1 petabit per sekund.
Ved å bruke lys med ulike bølgelenger – altså farger – kan man sende mange datastrømmer samtidig: Derfor har fiberkabelen enorm transportkapasitet »