BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sentralisering sparer masse energi

Ny portal moderniserer gamle systemer.

Flere aktører har samarbeidet om å utvikle en portalløsning som sentraliserer driftsanleggene for flere bygninger - og moderniserer dem med mulighet til å regulere energiforbruket i takt med helligdager og ferier.
Flere aktører har samarbeidet om å utvikle en portalløsning som sentraliserer driftsanleggene for flere bygninger - og moderniserer dem med mulighet til å regulere energiforbruket i takt med helligdager og ferier. Bilde: Atle Abelsen
19. aug. 2015 - 12:06

Ved hjelp av en ny portal som knytter sammen flere byggtekniske systemer, sparer Stavanger kommune opp mot 28 millioner kroner.

I hovedsak er det strømregningen som blir kraftig redusert.

Det norske IT-selskapet F5 IT har utviklet løsningen Smart Automasjon med bidrag fra pilotkommunen, Innovasjon Norge og private eiendomsaktører.

Les også: Frykter at ny el-avgift vil skvise ut de små datasentrene

Lys og varme

Dette handler om forvaltning av større bygningsmasser som håndteres av sentraldriftanlegg (SD-anlegg) for styring av blant annet lys, varme og ventilasjon.

Hvert av byggene kan ha ganske ulike SD-systemer, slik at eieren gjerne har uoversiktlige mengder av driftsmeldinger om ting som må fikses.

I tillegg er eldre systemer styrt etter klokke og ikke kalender. Det begrenser muligheten til å regulere lys, varme og ventilasjon på helligdager, ferier og andre perioder hvor energibruken med fordel kan reduseres.

Les også: Milliard-avtale til norsk IT-driftselskap

Store millioner

Løsningen fra F5 IT samler og systematiserer informasjonen fra slike SD-anlegg.

Leverandøren har våget seg på et aggregert regnestykke:

– Dersom besparelsen i Stavanger står i forhold til innbyggertall, så kan norske kommuner spare 750 millioner kroner på den nye automasjonsløsningen, skriver administrerende direktør Trond T. Furenes i en pressemelding.

Hittil er fler enn 70 ulike systemer integrert i løsningen, og stadig legges det til nye systemer eller enheter. Alarmhåndtering, jobbdistribusjon og rapporterering kan håndteres på både mobile enheter og pc-er.

Vestpå har løsningen har vært i drift siden slutten av 2014. Utrulling til flere aktører skal skje utover høsten.

Så du denne? Genierklært unggutt utvikler superbrikke

Problemet

Bakgrunnen for at dette arbeidet kom i gang, var opprettelsen av en ny «Drift- og energiseksjon» i Stavanger kommune. Den skulle blant annet arbeide med styring av SD-anlegg for kommunens bygninger.

Det var behov for å finne løsninger som kunne redusere ressursbruken, og det ble besluttet å undersøke om det var mulig å anskaffe en portal/webløsning som kunne effektivisere administrasjonen av byggtekniske data med tanke på overvåking, styring og ruting av alarmer.

Mange av de eksisterende systemene viste seg å være sårbare og ressurskrevende å drifte og vedlikeholde, samtidig som de stilte krav til spesialkompetanse hos driftspersonalet.

Les gjerne: Her vil statsråden hente IT-kompetansen

Løsningen

I en anbudsrunde fikk F5 IT oppdraget med å samle data fra de ulike systemene i én portal.

– Løsningen består av et programvarebasert verktøy som setter Drift- og energiseksjonen i stand til å levere bedre og raskere service på flere områder, samt en betydelig bedre kontroll av tekniske anlegg. Sentralt driftspersonell overvåker de tekniske anleggene, og det medfører raskere respons på feilretting og teknisk optimalisering av anleggene, heter det i en prosjektbeskrivelse fra Stavanger i en rapport på IT-direktoratet Difis nettsted.

Brukerne av byggene vil dermed kunne oppleve høyere oppetid, bedre komfort og bedre innemiljø.

Det er også påvist positive gevinster ved effektivisering av drift og feilretting:

Tidligere har drift av anleggene vært basert på lokale SD-anlegg og ikke overordnede system for feil-/alarm-mottak. Det var ingen muligheter for sentralstyring og prioritering av feil og alarmer, noe som medførte at feil kunne stå lenge uten å bli «lukket».

Les også: Heisalarmene blir ikke kontrollert

Effekten

Nå er situasjonen en annen. Her ventes gevinstene:

  • Prioritering av utrykninger
  • Riktig kompetanse på utrykningen
  • Raskere avdekking av feil
  • Reduksjon i skadeomfang
  • Mer effektiv arbeidsflyt

I kommunens eget regnestykke kommer den nye løsningen til å redusere kostnadene med mellom 13 og 28 millioner kroner i løpet av den forventede levetiden for Smart Automasjon på 15 år.

Les også: Norske nettselskaper øver ikke på IT-angrep

Vurderer internasjonalt

F5 IT vurderer responsen fra brukerne som så god at han satser videre på Smart Automasjon.

– Hvis vi lykkes med å redusere strøm- og driftskostnader for andre aktører like godt som for Stavanger kommune, så ser vi ikke bort fra at vi satser utenlands allerede neste år, sier Furenes.

Så du denne?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.