Cisco gjorde mandag en annonsering som kombinerer virtuelle samværsformer, samhandlingsverktøy og sosiale medier. Innbudte journalister slapp å møte opp fysisk: I tråd med annonseringens ånd, ble pressepresentasjonen ordnet over selskapets nettkonferansetjeneste Webex, som for øvrig står foran en gjennomgripende ansiktsløftning.
Det bærende budskapet i kunngjøringen er at Cisco tar sikte på å tilby videotelefoni og muligheter for virtuelt samvær («telepresence») på alle klienttyper i bruk hos kunnskapsarbeidere, inkludert nettfjøler som Apple iPad og Ciscos egen (kommende) Android-baserte Cius (se Cisco varsler iPad-alternativ til bedrifter).
Det innebærer blant annet at alle nye bedriftstelefonapparater beregnet på kunnskapsarbeidere skal ha video. Hele Ciscos utvalg av videoklienter skal støttes av en felles arkitektur, også dem fra Tandberg. Alle klienttypene skal kunne delta i alle typer videomøter, også dem som i utgangspunktet er lagt opp med tanke på at deltakere skal befinne seg i spesielt tilrettelagte videokonferanserom. Også Webex skal integreres, slik at tale, video og presentasjoner fra vanlige videokonferanser også enkelt skal kunne gjøres tilgjengelig gjennom nettjenesten.
Integrasjonen skal uttrykkes blant annet ved at all tale og video skal styres gjennom driftsverktøyet Cisco Unified Communications Manager. Klienter fra Tandberg, som videotelefonen E20, skal kunne legges inn under dette verktøyet innen nyttår.
Nettkonferansetjenesten Webex har hittil krevd pc. Oppgraderingen som er lovet i inneværende kvartal vil gjøre tjenesten tilgjengelig for nettfjøler – de som nevnes er Apple iPad og Cisco Cius – samtidig som det tilbys høyoppløselig video og et utvidet grensesnitt der deltakeren kan styre visningen av de tre hovedelementene, det vil si taler, presentasjon og tilhørere. Bildet nedenfor viser hvordan dette kan slå ut på Cius (øverst), iPad og pc (bakerst).
Egenskapen som gjør det mulig å se alle de andre deltakerne heter «Active Presence». Cisco legger den ikke bare inn i Webex og de øvrige Cisco-klientene, men også i klienter fra konkurrenter som Polycom, Avaya og Lifesize dersom disse styres gjennom Unified Communications Manager.
Økende bruk av virtuelt samvær skaper et marked for forskjellige typer tjenester. Cisco bidrar i denne omgang med to initiativ.
Det ene er en kontinuerlig oppdatert katalog i nettskyen for å vise hvem som kan kontaktes og hvordan. Det andre er beregnet på nettoperatører som ønsker å etablere virtuelt samvær som tjeneste for sine kunder, med mulighet for enkel utveksling med andre operatørers videokonferansekunder.
En interessant nyhet fra Cisco er virtuelt samvær gjennom virtuelle klienter, noe de påstår har vært bortimot umulig hittil.
– IT-avdelinger sliter med å tilfredsstille samhandlingsverktøyenes krav til video, tale og samspill, med iboende begrensninger til virtuelle pc-er og tynne klienter, sa Ciscos markedsdirektør Tim Stone da han presenterte den nye løsningen VXI, «virtualization experience infrastructure».
Poenget med VXI er å sikre muligheten for virtuelt samvær og moderne samhandlingsverktøy på faste og mobile klienter med tilgang til virtuelle pc-er, det vil si å forene VDI med samhandling. Problemet er ikke virtuelle pc-er som aksesseres fra virkelige pc-er, men virtuelle pc-er som aksesseres fra tynne klienter eller nullklienter, eller fra nyere typer utstyr som nettfjøler.
VXI er ikke begrenset til Ciscos egne tynne klienter eller nullklienter: Også partnere som Wyse, Igel og DevonIT skal levere VXI-sertifiserte klienter. VXI tillater virtualisering gjennom både Microsoft, Citrix og VMware. Det loves støtte til flere typer nettfjøler og avanserte mobiltelefoner. Citrix XenDesktop og VMware View beskrives som integrert i VXI. De første VXI-løsningene loves på markedet i mars 2011, samtidig med Cius som også kvalifiserer til betegnelsen «markedets første VXI-sertifiserte nettfjøl». Poenget er at uansett om man har VDI gjennom Citrix eller VMware, skal Cius kunne brukes som virtuell pc.
Utover Cius, presenterte Cisco to nye VXI-sertifiserte nullklienter.
Den mest interessant fra et teknologisk synspunkt, er VXC 2100 («virtual extended client»), som i det ytre ser ut som en avansert fasttelefon med egen liten fargeskjerm. Man kopler til vanlig kontorskjerm, tastatur og mus, og plutselig er «telefonen» forvandlet til en fullverdig nullklient med virtuell pc.
Miljøer som allerede har et antall Cisco-telefoner eller andre moderne IP-baserte kontorapparater, vil kunne ty til VXC 2200, en nullklient som gir samme funksjonalitet som VXC 2100 når den koples til skjerm, tastatur, mus og IP-telefonapparat.
Etter virtuelt samvær og VXI, var verktøy for sosiale tjenester det tredje punktet i Ciscos presentasjon.
Verktøyene som Cisco annonserte i dette punktet, dreier seg om ulike former for fangst og lagring av data innhentet fra samtaler og videokonferanser, og samordning av dette med materiale hentet fra åpne sosiale tjenester som Facebook og Twitter. Verktøyene for fangst og lagring skal utstyres med funksjoner for å konvertere tale til tekst, slik at dette materialet skal la seg analysere på lik linje med tekstytringer fra ulike kilder.
Ifølge Stone skal dette møte to ulike typer behov.
– Cisco Social Miner skal fange opp ytringer på blogger, RSS-strømmer, Twitter, Facebook og liknende, og legge dem inn i arbeidsflyten til kundekontakter slik at de kan gjøres til en del av grunnlaget for samspillet med kunder. Ideen er at skal kunne fange opp for eksempel kritikk og klager, og legge opp til løsninger og en dialog med kundene.
Det andre behovet er for sektorer der loven pålegger å kunne dokumentere alle typer samspill.
– Banker i Storbritannia er pålagt å registrere og lagre alle typer samspill. Løsningen vår er å fange opp alle mediestrømmer, skyfle dem til et eget punkt i arkitekturen og sørge for standardiserte metoder for søk og gjenfinning, sier Stone.