Ericssons kom i dag med selskapet årlige ConsumerLab TV & Media Report. I undersøkelsen, som er basert på intervjuer med over 23 000 mennesker i 23 forskjellige land, fokuseres det på hvordan vi i stadig større grad bruker strømmet video, og hvordan dette endrer medielandskapet. De aller fleste av de spurte oppgir at de bruker internett på daglig basis.
Den sentrale observasjonen i undersøkelsen er at mens 77 prosent ser tv mer enn én gang i uke, oppgir 75 prosent at de ser strømmet video mer enn én gang i uka. Det første tallet har sunket betydelig de tre siste årene, mens det siste tallet har økt tilsvarende. Tilsvarende tall for tv-opptak og film på fysiske medier ligger nå begge på omtrent 30 prosent.
Med strømmet video menes ikke bare betaltjenester som Netflix og TV 2 Sumo, men også gratis videoer på tjenester som YouTube og Vimeo.
I USA bruker en gjennomsnittlig tv-seer 85 dollar i måneden på tv- og videobasert innhold. Dette inkluderer tv-abonnementer, strømmet video og kjøp eller leie av DVD eller BD. Siden 2010 har andelen av beløpet som brukes på fysiske medier falt fra 21 til 8 prosent. Men samtidig bruker amerikanerne nå dobbelt så mye penger på strømmet video som for fire år siden.
19 prosent av alle deltakerne i undersøkelsen er villige til å betale for å få tilgang til sitt favorittinnhold på alle enheter. Dette lyder kanskje ikke så høyt, men andelen skal ha vokst med 25 prosent på to år.
Blant dem som er villige til å betale, er det en betydelig andel som ønsker å betale en fast sum i måneden for å se filmer og tv-serier «on-demand» i stedet for å betale for hver film eller episode. Viljen til å betale enkeltvis er dog noe større for helt nytt innhold enn for eldre innhold. Det er likevel enda flere som oppgir at de ønsker at innholdet er reklamefinansiert, slik at seerne vises annonser, enten generelle eller persontilpassede. Likevel oppgir mer enn 50 prosent at det er veldig viktig å bli kvitt reklamen. Knapt 30 prosent oppgir at de er villige til å betale for å oppnå dette.
Trenden med «binge viewing/watching», altså at man ser mange episoder i en tv-serie rett etter hverandre, kom for fullt da hele sesonger av tv-serier ble tilgjengelige på DVD og senere Blu-ray. Trenden støttes også av tv-systemenes opptaksmuligheter, men også mange brukere av abonnementsbaserte videotjenester forteller at de ønsker en slik mulighet, eller i alle fall mulighet til å kunne se alle episodene i en tv-serie i det tempoet de selv ønsker.
– Våre undersøkelser viser at 56 prosent av dem som betaler for abonnementsbaserte video-on-demand-tjenester, foretrekker at alle episodene av en tv-serie blir gjort tilgjengelig samtidig, så de kan se dem når de selv ønsker det. Dette viser hvilken påvirkning slike tjenester har på forbrukernes seeradferd og krav, sier Niklas Heyman Rönnblom, seniorrådgiver hos Ericsson ConsumerLab, i en pressemelding.
– Det er ulike årsaker til disse endringene. Noen oppdager ikke en tv-serie før i midten av sesongen og vil se mange episoder etter hverandre for å komme ajour med historien før sesongen er over. Andre foretrekker å se en hel sesong i sitt eget tempo, noe som betyr at de må vente til hele sesongen er tilgjengelig, forklarer Rönnblom.
Tilgjengelighet
Muligheten til å kunne se innholdet overalt er viktig for mange. 41 prosent av forbrukerne uttrykker et slikt ønske. 36 benytter seg minst ukentlig av muligheten for «place shifting», altså å starte å se på innholdet på én enhet og fortsette å se det på en annen enhet når man har kommet til fram til et nytt sted, for eksempel hjem fra jobben.
Det som forbrukerne i størst grad oppgir at hindrer dette og mobil bruk av videostrømmetjenester generelt, er kostnadene, både på datatrafikk og selve innholdet.
Ultra High Definition
Den tekniske kvaliteten på innholdet er også viktig for mange, noe som også bidrar til å øke trafikkostnadene ved strømming. 60 prosent anser HD-kvalitet som svært viktig. Mer overraskende er det at så mange som 43 prosent allerede mener at innhold med 4K/UHD er viktig, selv om de færreste har utstyr som kan vise dette med full oppløsning. Det er heller ikke mye innhold som i dag tilbys med en slik oppløsning, men fallende priser på blant annet tv-er med UHD-oppløsning kan raskt endre på dette.
Ifølge undersøkelsen oppgir én av tre at de er villige til å betale for 4K/UHD-kvalitet.
Blant 24 forskjellige funksjoner knyttet til tv og video, rangeres utmerket kvalitet (HD-kvalitet) høyest av deltakerne. Deretter følger reklamefrihet, tilgang til nye filmer på tv-en samtidig som at de vises på kino, time-shift/on-demand og undertekster på alt innhold på brukerens språk.
Forbrukerne er derimot veldig lite opptatt av anbefalinger om innhold fra mange andre brukere, persontilpassede mobilvideotjenester finansiert med annonser, direktesendinger av små eller lokale begivenheter, eller interaktiv tv. Aller nederst kom click-to-buy, altså mulighet for kjøp av alt tv-innhold via fjernkontrollen.
– Resultatene av undersøkelsen er klare: medieselskaper må revurdere hvordan de skaper og frigjør innhold, mens fokus for TV-tjenesteleverandører bør være å levere høyest mulig kvalitet for seerne, uansett enhet. Landskapet endrer seg raskt, og forretnings- og leveransemodeller må holde tritt med endringene hvis de fortsatt skal levere det som oppfattes som verdifullt av forbrukerne, avslutter Rönnblom.
Hele rapporten er tilgjengelig her.
Les også:
- [09.01.2015] Facebook: Vanvittig vekst for video