ANALYSER

Servermarkedet fortsetter å falle

Blant de store er Dell alene om å øke omsetningen.

29. aug. 2012 - 10:42

Analyseselskapet IDC publiserte i går sine anslag over utviklingen på det globale servermarkedet i andre kvartal i år.

Oversikten viser at det globale servermarkedet krymper for tredje kvartal på rad.

Omsetningen i andre kvartal var 12,6 milliarder dollar, en nedgang på 4,8 prosent fra andre kvartal i fjor. Tallet på leverte enheter er 2,0 millioner, ned 3,6 prosent.

For et år siden opplevde servermarkedet en vekst på 18 prosent, målt i omsetning. IDC mener nedgangen nå gjenspeiler ikke bare vanskelige økonomiske tider, men også at den eksepsjonelle veksten i fjor innebærer at færre brukere føler behov for å oppgradere serverparken. Andre faktorer, som varslede teknologinyheter seinere i år, spiller også inn.

IDC deler servermarkedet i tre prissegmenter. Nedgangen er størst i mellomsegmentet, med 11,2 prosent. Omsetningen av de dyreste serverne falt med 7,6 prosent, mens omsetningen i volumsegmentet falt med 2,5 prosent.

Det er i Vest-Europa og Japan at fallet er tydeligst. USA og Asia/Stillehavet opplevde en «beskjeden vekst».

– IDC tror at etterspørselen etter servere vil begynne å øke i andre halvår 2012 etter et antall kritiske produktoppdateringer, sier serveransvarlig Matt Eastwood i IDC.

I år som i fjor står HP og IBM for rundt 60 prosent av markedet. I andre kvartal i fjor var IBM et halvt hestehode foran HP. I år er det dødt løp mellom dem: HP faller i takt med markedet, mens IBM faller noe mer enn markedet.

Hos HP er det nullvekst i x86-segmentet, mens Itanium-servere fortsetter å falle. For IBM er det tilbakegang i alle segmenter, også stormaskiner. Her er forklaringen opplagt at kundene utsetter investeringer i påvente av varslede nyheter, ifølge IDC. Den nye stormaskinen zEC12 ble for eksempel lansert i går.

Blant de store leverandørene er Dell alene om å øke omsetningen, med en vekst på 5,9 prosent. Det gir Dell en markedsandel på 16,0 prosent, sin største noensinne.

Serveromsetningen til Oracle faller 20,1 prosent, og markedsandelen er nå nede i 6,0 prosent.

Fujitsus serveromsetning falt 42,1 prosent i kvartalet. Tilbakegangen må ses i lys av at veksten i andre kvartal i fjor var 134 prosent. Det var i andre kvartal 2011 at Fujitsu bokførte omsetningen av supermaskinen «K-computer» som i juni i fjor ble kåret til verdens kraftigste, med sine 68 544 åttekjernede Sparc64-prosessorer. Fujitsus markedsandel, målt i omsetning, er nå 3,9 prosent, mot 3,3 prosent i andre kvartal 2010.

IDC illustrerer utviklingen fra andre kvartal 2011 til andre kvartal 2012 med denne grafikken:

Chart: Total WW Server Market, 2Q 2012 Vendor Market Share (Factory Revenue) Description: Source: IDC Worldwide Quarterly Server Tracker, August 28, 2012

Note: IDC's Worldwide Quarterly Server Tracker provides, in over 70 countries, quarterly market size and vendor shipments by units, factory revenue, and customer revenue for more than 20 server segmentations including OS, price band, server class, CPU type, form factor, U-rating, processor brand, socket capability, core count, and more. Forecast data is provided by CPU, form factor, socket capability, OS, and price band.

For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.

Further detail about this tracker can be found at:

http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=7

Tags: IDC, Tracker, Server, Servers, IBM, HP, Dell, Fujitsu, Oracle, Vendor, Vendors, Market Share, 2Q2012,
Author: IDCcharts powered by iCharts

IDC regner også ut serveromsetningen per operativsystem.

Tendensen er grovt sett at Linux øker litt, mens Windows står stille og Unix faller mye. Markedsandelen til både Linux og Windows øker.

  • Omsetningen av Linux-servere økte med 1,7 prosent til 2,8 milliarder dollar, en markedsandel på 22,1 prosent.
  • Omsetningen av Windows-servere økte med 0,3 prosent til 6,0 milliarder dollar og en markedsandel på 47,9 prosent.
  • Omsetningen av Unix-servere falt 20,3 prosent til 2,3 milliarder dollar og en markedsandel på 18,4 prosent.

Markedet for ikke-x86-servere falt med 19,4 prosent til 3,9 milliarder dollar og en markedsandel på 30,6 prosent. Denne kategorien omfatter IBMs stormaskiner, IBMs Power-servere, HPs Itanium-servere og Sparc-serverne til Oracle og Fujitsu.

IDC sier markedet for Unix-servere kommer til å stabilisere seg de kommende årene, og leve videre i et segment spesialisert på høy tilgjengelighet, stabilitet og skalerbarhet.

Omsetningen av x86-servere økte med 3,5 prosent til 8,7 milliarder dollar, og står nå for 69 prosent av markedet.

Gjennomsnittsprisen for en x86-server øker: Leveransene er ned 0,6 prosent til 1,9 millioner enheter. IDC peker på at dette er tolvte gang på tretten kvartaler at gjennomsnittsprisen på leverte x86-servere øker.

HP og Dell dominerer x86-markedet, med andeler på henholdsvis 36,4 prosent og 23,1 prosent, det vil si 59,5 prosent til sammen. IBMs andel er redusert til 14,3 prosent. De er alene om å oppleve salgssvikt i dette markedet, på hele 7,4 prosent.

Omsetningen av bladservere økte med 6,3 prosent til 2,1 milliarder dollar. 90 prosent av denne omsetningen er x86-baserte bladservere, og bladservere står nå for 22,1 prosent av den samlede omsetningen av x86-servere. HP er suverent størst, med en andel på 51,5 prosent. Dernest kommer IBM med 15,9 prosent, Cisco med 13,8 prosent og Dell med 8,1 prosent.

Ser man på bladservere og den nye kategorien mikroservere – IDC snakker om «tetthetsoptimaliserte servere» (density optimized servers) – under ett, kommer det fram at denne gruppen øker med 15 prosent og utgjør 22 prosent av det samlede servermarkedet. IDC tror at bladservere og mikroservere vil fortsette å vokse kraftig. Bladservere rettes i hovedsak mot virtualiserte miljøer i bedrifter, mens mikroservere vil spille en stadig større rolle i store datasentraler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra