Etter hvert som bruken av hurtigmeldinger (IM) har tatt av, har svakhetene ved de mest utbredte løsningene blitt mer synlige. Sikkerheten er tilsynelatende ikke alltid på topp, og uventet nedetid fører til frustrasjoner blant brukere som, om de ikke akkurat er avhengige av tjenesten, i hvert fall er vant til å ha den tilgjengelig. Spesielt innen bedrifter kan slike problemer være utilfredsstillende.
Flere selskaper tilbyr eller planlegger å tilby løsninger som løser disse problemene, men det har også lenge eksistert en alternativ løsning hvor meldingsprotokollen, XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol), er basert på XML og spesifisert av IETF. Løsningen kalles for Jabber.
Det er mange fordeler med Jabber framfor mange av de mer kjente tjenestene. Protokollene er åpne og fritt tilgjengelige for alle. Dette har ført til at det finnes en rekke implementasjoner av server og klienter som støtter Jabber, for de fleste operativsystemer.
Siden mange av serverimplementasjonene er basert på åpen kildekode og er fritt tilgjengelige, kan alle og enhver kjøre sin egen Jabber-server, hvis de ønsker det. Da har man full kontroll over tilgjengeligheten til tjenesten. Siden serverne godt kan gjøres utilgjengelige for andre enn spesielt utvalgte brukere, for eksempel ved å bare gi tilgang til tjenesten via bedriftens intranett, økes sikkerheten betydelig sammenlignet med tjenester hvor alle kan få tilgang.
Brukere med spesielle behov, kan bygge ekstra funksjonalitet på toppen av kjerneprotokollene ved hjelp av XML, noe som kan gjøre tjenesten til langt mer enn bare en hurtigmeldingstjeneste. Dette inkluderer funksjonalitet for nettverksadministrasjon, fildeling, spill, og fjernovervåking av systemer. Felles utvidelser til protokollene administreres av Jabber Software Foundation.
Det finnes en rekke implementasjoner av Jabber-servere, både kommersielle og åpen kildekodebaserte. jabberd 2 omtales av Jabber Software Foundation som den mest funksjonsrike av de GPL-baserte. Den kan kjøre på operativsystemene AIX, *BSD, HP-UX, Linux, MacOS X, Solaris og Windows og skal støtte de nyeste utvidelsene i protokollen.
Lenke til:
Kommentarer/erfaringer/alternativer? Fortell om det i debattforumet nedenfor.
Nerdvana-redaksjonen tar mer enn gjerne imot flere tips om glimrende og gratis programvare for avanserte brukere og spesielt interesserte. Tipsene sendes til harald@digi.no.
Enda eldre Nerdvana-er: