JUSS OG SAMFUNN

Siemens etterforskes enda en gang

Forsvaret er ikke ferdig og leter etter mer og ferskere Siemens-korrupsjon.

Smøringen av de forsvarsansatte skal ha kommet etter at Siemens Business Systems (SBS) fikk den første delen av det gigantiske Fisbasis-kontrakten på rundt 750 millioner kroner.

Forsvaret og Siemens forhandlet om flere utvidelser av kontrakten og Siemens fikk etterhvert doblet kontrakten til totalt 1,5 milliarder kroner. En rekke ansatte i Forsvaret skal ha fått gaver, ferieturer, restaurantbesøk og fester.

Forsvarets egen granskning av saken fra det såkalte Dalseid-utvalget ble avsluttet i sommer, men rakk bare å se på avtalen rundt produktleveranser i perioden fra 1. oktober til 31. mars 2004. Da skiftet Siemens regnskapssystem og Daleid-utvalget satte derfor stopp her.

Nå skal etterforskningen videreføres i nye granskningsgrupper.

Ifølge informasjonssjef Kåre Helland Olsen i Forsvarsdepartementet har departementet leid inn en granskningsgruppe som skal bistå i videre undersøkelser.

Gruppen består av personell fra Erling Grimstad & Partnere og Edbo Risk Management. Gruppen ledes av sorenskriver Nils Dalseide. Denne gruppen skal sluttføre granskingen av Forsvarets FISBasis-kontrakten med SBS.

Utvalget skal granske tre områder på henholdsvis avtalen rundt produktleveranser, avtalen på drift og vedlikehold og avtalen rundt konsulenttjenester.

Undersøkelsesgruppen gransker nå den etterfølgende perioden med hensyn til overfakturering, i tillegg til delavtale 2 og 3. Rapporten skal leveres til Forsvarsdepartementet første del av 2007.

Denne gruppen har ikke noe navn, men kan gjerne kalles Dalseide 2 ettersom det er et oppfølgingsarbeid av det arbeidet som ble forestått av det regjeringsoppnevnte granskingsutvalget Dalseide ledet, opplyser Helland Olsen til digi.no.

Foruten undersøkelser omkring resterende del av FISBasis-kontrakten, skal granskingsgruppen foreta undersøkelser om forsvarsleverandører har avgitt regelstridige fordeler til personell tilknyttet forsvaret. Det er allerede kjent at Thales skal undersøkes i denne sammenheng.

Departementet vil foreløpig ikke navngi de øvrige leverandørene.

Det antas at arbeidet vil koste rundt 3 millioner kroner. Dersom det blir avdekket urettmessigheter fra noen av granskingsobjektene, vil departementet vurdere å kreve at disse dekker en forholdsmessig andel av saksomkostningene.

Forsvarets Logistikkorganisasjon på sin side vil nedsette etiske råd som skal gå igjennom anskaffelsesrutiner og generelt bevisstgjøring rundt innkjøp, forteller informasjonssjef Birgitte Frisch i Forsvaret til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.