JUSS OG SAMFUNN

Siemens-oppvask i retten

En tidligere Siemens-sjef og Siemens Business Services braker sammen i retten.

Siemens Business System kan ha levert for høye regninger til Forsvaret i 2001 og 2002, skrev VG i en artikkel i februar i fjor. Det ble antydet mer enn 50 millioner kroner for mye.

Det var Siemens-ansatte og IT-konsulent Per Yngve Monsen som varslet om det han mente var ulovligheter og regnskapsfeil til hovedkvarteret i Tyskland. Monsen varslet ledelsen i selskapet anonymt, og i henhold til selskapets etiske regler skal varslere garanteres mot straff, skriver Aftenposten.

    Les også:

Men varslingen ble ikke godt mottatt av SBS-sjef Ole Morten Skymoen som truet med at det i systemet «må være en muldvarp som skal finnes og sparkes».

I september i fjor ble det klart at Monsens divisjon skulle legges ned. Alle fikk beholde jobbene - med unntak av Monsen selv.

Hans oppsigelse skal angivelig ikke ha noe med varslingen å gjøre. Like fullt ble han kun tilbudt lønn i tre måneder utover oppsigelse.

Idag starter rettssaken som Monsen har anlagt for å forsøke å få tilbake jobben.

Siemens Business Services vil ifølge Aftenposten legge vekt på at Monsen skal ha blitt tilbudt alternative stillinger. I tillegg vil de ha belyst overfor retten at Monsen skal ha nektet for at det var han som varslet ledelsen i Tyskland og at Monsen gikk til mediene med sin påstander.

Monsen selv ønsker å få prøvd hvordan Siemens i strid med egne etiske regler straffer dem som slår alarm.

Retten skal i disse dager ta stilling til om Siemens hadde rett til sparke Monsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I kjennelsen heter det blant annet:

«Det er ikkje kom fram opplysningar om at Monsen skal ha hatt noko personleg motiv ved slik varsling. Så langt verkar det som at varslinga har ført til problem for varslaran».

Når det gjelder påstandene om overfakturering, gav Siemens i februar digi.no denne versjon av saken:

- Vi har vært opptatt av å overholde kontraktens krav om dekningsgrad på åtte prosent - på et totalplan. På noen leveranser har vi gått over og andre har vi gått under, men totalt sett siden 2001 ligger vi 7,4 prosent,fortalte informasjonsdirektør i Siemens Norge, Stein Bjørnebekk, til digi.no.

Forsvaret hevder i VG-saken at både totalen og hver leveranse skulle holdt seg innen åtte prosentregelen.

Forsvaret sa i etterkant likevel opp en IT-konsulent og gav en av sine ansatte en refs for å ha tatt i mot tilbud om gratis reise.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.