JUSS OG SAMFUNN

Siemens-sjef bretter ut korrupsjonsskandale

En tidligere sjef i Siemens hevder at korrupsjon og bestikkelser var utbredt og systematisert.

31. jan. 2007 - 12:30

I Norge har Siemens Business Services vært i hardt vær i forhold til en avtale med Forsvaret. Den er fortsatt under etterforskning.

Det samme er moderselskapet Siemens.

Det tyske storkonsernet Siemens har cirka 480.000 ansatte og de har datterselskaper som opererer i nesten 200 forskjellige land. Nå står konsernet foran store utfordringer i forbindelse med at de etterforskes for korrupsjon.

Vitner har i avhør sagt at bestikkelser har vært en vanlig del av Siemens forretningspraksis og at det har blitt aktivt styrt fra personer høyt oppe i systemet. Dersom tyske myndigheters stjernevitne snakker sant, går det helt opp i konsernets toppledelse.

Michael Kutschenreuter hadde en posisjon høyt oppe i konsernet. Han begynte i Siemens i 1974 og har hatt diverse lederjobber i flere land som Siemens har operert i.

I november i fjor ble han arrestert som et resultat av den pågående etterforskningen. Kort tid etterpå, like før jul i fjor, slapp han og fem andre ansatte ut fra varetektsfengsling, etter å ha gått med på å samarbeide med tyske myndigheter.

Wall Street Journal skal ha fått tilgang på deler av vitnemålet hans og der skal han blant annet ha fortalt om hvordan han ordnet med en utbetaling på 50 millioner dollar til Berit Al Etisallat, et saudiarabisk konsulentselskap som truet med å sende bevis til amerikanske myndigheter dersom de ikke fikk penger.

Kutschenreuter hevder at han tok opp dette med sine sjefer, deriblant nåværende konsernsjef Klaus Kleinfeld. Han hevder å ha fått godkjenning for å gjennomføre utbetalingen.

Ifølge Kutschenreuter benyttet Siemens-ledelsen seg av en enkel krypteringsløsning for å kode bestikkelsene. De tok utgangspunkt i de engelske ordene «Make Profit». De to ordene utgjør ti bokstaver, og de korresponderer slik at M=1, a=2, k=3 og så videre.

Dette skal ha blitt brukt av ledelsen til å spesifisere hvordan bestikkelser skulle bokføres og hvor mye som skulle utbetales. «File this in the APP file» skal ifølge Wall Street Journal ha betydd at det ble godkjent å utbetale en bestikkelse på 2,55 prosent av salgssummen (A=2, P=5: APP = 2,55).

Kleinfeld på sin side, hevder i et skriftlig svar til Wall Street Journal at han ikke fikk vite at det var snakk om bestikkelser da Kutschenreuter diskuterte betalingen til det saudiarabiske selskapet. Siemens har suspendert Kutschenreuter etter at han ble arrestert og de hevder at det ikke var noe uregelmessig med utbetalingene til Berit Al Etisallat.

Kutschenreuter skal også ha gitt tyske myndigheter spesifikke opplysninger om at Siemens har betalt ut bestikkelser i flere land, deriblant Russland, Slovakia, Argentina og Saudi-Arabia. Han skal også ha innrømmet sin rolle i flere av sakene.

Etterforskerne prøver nå å finne ut og dokumentere hvor høyt opp i konsernets ledelse korrupsjonen har foregått. Kutschenreuter har fått en nøkkelrolle i denne jobben. Dersom hans påstander blir dokumentert, kan det få store konsekvenser for det tyske konsernets aktiviteter. Ifølge Wall Street Journal risikerer de blant annet å miste muligheten til å delta de offentlige anbud i mange av de nesten 200 landene konsernet opererer i.

Siemens selv sier at de etter politirazziaen har avdekket 544 millioner dollar i hemmelige fond. Pengene har de funnet frem til etter å ha gått igjennom mistenkelige transaksjoner de siste syv årene. Nå har de bestilt en ekstern revisjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.