Applikasjoner som skal kjøres på Microsofts kommende Windows Phone 7-plattform, vil måtte baseres på Silverlight. Det hevder ikke navngitte kilder overfor nettstedet ChannelWeb.
Dette betyr i tilfelle at dagens Windows Mobile-applikasjoner ikke kan brukes direkte, men må bygges om av utviklerne.
Silverlight-applikasjoner er i stor grad basert på Microsofts .NET-teknologi og kan utvikles i de samme verktøyene som .NET-utviklere vanligvis kjenner fra før. Dette inkluderer Microsofts Visual Studio- og Expression-produkter.
Microsoft har lenge lovet Silverlight-støtte for mobiler, men har så langt ikke kunnet levere dette. Men det virker nå rimelig klart at Windows Phone 7 OS vil ha Silverlight innebygd. En offisiell bekreftelse på dette kommer nok først under Microsofts MIX-konferanse i midten av mars, men man kan også lese mye ut av debatten på digi.no.
I en kommentar til vår artikkel om introduksjonen av Windows Phone 7 Series, skriver leseren «Jonas» følgende:
Ut i fra hvordan MS kjører utviklingsproduktene sine vil dette mest sansynlig være .Net + silverlight. Kommunikasjon mot nett-tjenester vil basere seg på RESTFulle web services med AtomPub formatering.
Men dette er fremdeles bare spekulasjoner
Kort tid etterpå svarer Rune Zakariassen, teknologiekspert i Microsoft Norge:
Veldig gode spekulasjoner =)
Sviktende markedsandeler for Windows på mobilen har ført til at Microsoft har måttet tenke helt nytt. Dette gjelder både i brukergrensesnittet og nå trolig også i måten applikasjoner kan utvikles på.
Microsoft har nå gjort en omfattende fornyelse av brukergrensesnittet med Windows Phone 7 OS, og reaksjonene har stort sett vært positive. Om dette likevel er nok til å vinne tilbake markedsandeler fra plattformer som iPhone og Android, vil først vise seg når salget av Windows Phone 7 Series-mobilene starter, trolig i fjerde kvartal i år. Innen den tid har trolig både iPhone OS og Android kommet i helt nye versjoner.
For at Microsoft skal lykkes i å reise seg i dette markedet, må utvalget av applikasjoner som tilbys brukerne vokse raskt. I dagens Windows Marketplace for norske brukere tilbys det 21 applikasjoner, inkludert tøyseprogrammer som MyFart. Dårlig oversettelse av de beskrivende tekstene bidrar også til å gi det hele et inntrykk av både mangelfull satsing og oppslutning.
Det å basere mobilapplikasjonene på Silverlight kan være et smart trekk, men Microsoft må også tilby hyggelige rammebetingelser, slik at små og store leverandører ønsker å tilby sine applikasjoner gjennom selskapets markedsplass. Mangfoldet av applikasjoner til iPhone skyldes til dels at Apple — til tross for en uvanlige begrensninger — har greid å lokke til seg ikke bare etablerte applikasjonsutviklere, men også amatører med en god idé. Det å oppnå en slik entusiasme er ikke enkelt. Googles Android Market er et eksempel på at dette kan kreve både tid og innsats.
Les også:
- [01.09.2010] Norske programmer klare til Windows Phone 7
- [25.08.2010] Tidsplanen klar for WinPhone 7-utviklere
- [05.03.2010] Windows Mobile-utviklere må omstille seg
- [15.02.2010] Slik er Windows Phone 7