BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal bygge Norges kraftigste supermaskin

NTNU signerer kontrakt med SGI.

«Vilje» vil se ut omtrent som dette SGI Altix-baserte systemet selskapet har levert til NASA.
«Vilje» vil se ut omtrent som dette SGI Altix-baserte systemet selskapet har levert til NASA. Bilde: SGI
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 2011 - 15:44

NTNU signerte i dag en kontrakt med SGI om byggingen av en ny superdatamaskin ved universitet. Kontrakten har en verdi på 35 millioner kroner.

Den nye maskinen skal ha en ytelse på 275 teraflops (billioner flyttallsoperasjoner per sekund), og vil ifølge NTNU være den kraftigste i Norge. NTNU skal dele eierskapet med Meteorologisk institutt. Maskinen skal installeres innen utgangen av 2011 og være i full drift ved årsskiftet.

Den nye maskinen har fått navnet «Vilje». NTNU skriver i en pressemelding at det ifølge nordisk mytologi var Vilje som ga menneskene forstand og bevegelse.

«Vilje» skal skal basere på et tett integrert bladarkitektur basert på neste generasjons Altix ICE-teknologi fra SGI. Den skal bruke neste generasjons Xeon-prosessorer fra Intel. Ifølge NTNU vil detaljer om selve maskinen bli offentliggjort i neste uke.

Med en ytelse på 275 teraflops skal «Vilje» være mer enn 11 ganger kraftigere enn dagens løsning, «Njord»-maskinen som NTNU tok i bruk i 2006. Det er nok til at maskinen ville ha havnet på 25. plass på nyeste listen over verdens kraftigste superdatamaskiner.

«Vilje» vil se ut omtrent som dette SGI Altix-baserte systemet selskapet har levert til NASA. <i>Bilde: SGI</i>
«Vilje» vil se ut omtrent som dette SGI Altix-baserte systemet selskapet har levert til NASA. Bilde: SGI

NTNU bruker tungregnesystemer til en rekke oppgaver, inkludert modellering av signaler i hjernen, stresstesting av kryptoalgoritmer og simulering av flyt i og rundt rørledninger. I pressemeldingen fra universitetet heter det at forskerne ved NTNUs sentre for fremragende forskning har behov for en dobling i beregningsevnen til systemene for å være konkurransedyktig på et internasjonalt nivå.

Meteorologisk institutt skal bruke systemet til å jobbe med operative, atmosfæriske og oseanografiske modeller i liten skala med sikte på å bedre værvarsling for Norge og nærliggende områder.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.