Her om dagen dukket det opp en pressemelding litt utenom det vanlige i digi.nos tips-epostkasse: «Canon lanserer ny Imageformula sjekkskanner med profesjonell og rask skanning.»
Altså... en sjekkskanner? I 2017?
Spesifikasjonene virket imponerende – skanneren kan nemlig skanne inn opptil 12 000 sjekker om dagen med en hastighet på opptil 120 eller 150 sjekker i minuttet, avhengig av hvilken modell man velger.
Pressemeldingen var skrevet på god norsk. Noen har dermed brukt tid på å oversette dette, og det gjorde at vi i digi.no-redaksjonen satt igjen med enda flere spørsmål enn vi fikk svar på i pressemeldingen:
– Er det fortsatt noen som bruker sjekk i Norge? Er det noen butikker eller banker som tar imot sjekkene? Og hvor mange slike sjekkskannere regner egentlig Canon med å selge i Norge?
– Sjekk er fortsatt et gyldig betalingsmiddel
Vi tok først kontakt med Finans Norge, som er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge.
– Sjekk er fortsatt et gyldig betalingsmiddel, og det er i følge statistikken fra Norges Bank fortsatt noen som bruker det, forteller kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge til digi.no.
Hun hadde imidlertid ingen informasjon om hvem som faktisk bruker disse sjekkene. Tallenes tale viser at bruken av sjekk faller raskt år for år, og i hovedsak er det nok bedrifter som bruker sjekk. Totalt ble det brukt rundt 100 000 sjekker i 2015, og rundt 3,4 milliarder kroner ble overført i Norge (av totalt 16 694 milliarder, hvorav mesteparten er elektroniske overføringer).
– Vi har ikke tilgang til tall som viser hvilke grupper som bruker sjekk. Vi tror imidlertid at det er mest næringsdrivende – privatbruken har nok stoppet opp. Forklaringen er heller ikke utenlandske sjekker fra turister, skriver kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank i en epost.
(Artikkelen fortsetter under)
Produktsjef Jacob Bjørnebye i Canon Norge forteller til digi.no at selskapet faktisk har solgt sjekkskannere veldig lenge. Men her i Norge går salget tregt. Veldig tregt.
– Canon har hatt sjekkskannere i ti år. Jeg var på kurs om dette i Tokyo for ti år siden, men vi har ikke solgt noen ennå. Markedet i Norge er tilnærmet null, sier han lattermildt.
Bjørnebye sier han heller ikke regner med å selge noen, og forklarer pressemeldingen med at dette er pressemeldinger som sendes ut samtidig fra Canon sentralt – og som blir oversatt til mange språk. Sjekkskannere er altså langt fra noe satsningsområde for Canon.
Selger flere tusen dokumentskannere i Norge
En sjekkskanner er i prinsippet en vanlig dokumentskanner tilpasset sjekkformatet, men har blant annet mulighet for å lese skrift laget med magnetisk blekk, i tillegg til at de nye skannerne også kan prege tekst og grafikk samtidig som sjekkene skannes.
Bjørnebye forteller at det er innenfor ordinære dokumentskannere at selskapet selger mest, og er markedsledere i Norge.
– Vi selger circa 2000 dokumentskannere i året i Norge. Disse kjøpes av alle typer kunder, og mye innenfor det offentlige, forteller han.
Disse brukes blant annet til innskanning av dokumenter til arkiv og saksbehandling, og det er også Canon-skannere som i stor grad er blitt brukt i forbindelse med de siste valgene i Norge. Her har Canon vært underleverandør til Evry, og Canon har solgt rundt 100-140 skannere for hvert valg.
– Vi regner med at vi skal selge noen skannere også i år.