UTVIKLING

Skal gjøre nettverk enklere for applikasjonsutviklere

Norskledet prosjekt utvikler nytt transportsystem for internett.

NEAT skal gjøre det enklere for utviklere å lage og vedlikeholde applikasjoner som har spesielle nettverksbehov, for eksempel dataspill eller apper for videokonferanse.
NEAT skal gjøre det enklere for utviklere å lage og vedlikeholde applikasjoner som har spesielle nettverksbehov, for eksempel dataspill eller apper for videokonferanse. Bilde: NEAT
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. aug. 2015 - 10:24

Svært mye programvare kommuniserer i dag med servere eller annen programvare via internett. Men ulike typer applikasjoner har forskjellige behov.

En applikasjon som viser strømmende video har behov for mye båndbredde, men det gjør ikke så mye om det responstiden er litt lang. En IP-telefoniapplikasjon har derimot ikke behov for særlig høy båndbredde, men det er vesentlig at talen overføres med minst mulig forsinkelse.

Disse sprikende behovene gjør at applikasjonsutviklere må gjøre komplekse valg knyttet til både hvilke nettverk som skal støttes, men også hvordan man skal sette de riktige transport- og nettverksparameterne.

Les også: Cisco gjør nettverket til en sensor 

NEAT

I mars i år ble det internasjonale prosjektet NEAT (A New, Evolutive API and TransportLayer Architecture for the Internet) etablert. Prosjektet skal etter planen utvikle et nytt transportsystem for internett ved hjelp av et brukervennlig programmeringsgrensesnitt for applikasjonsutviklere.

Håpet er at det nye systemet vil bidra høyere pålitelighet og bedre brukeropplevelse av internettapplikasjoner, ved at det vil skjule mye av nettverkskompleksiteten som applikasjonsutviklere må forholde seg til i dag.

Forenkling

Ett av målene er å la nettverkstjenester som tilbys til applikasjoner – som funksjonsstabilitet, lav forsinkelse eller sikkerhet – blir dynamisk skreddersydd basert på applikasjonskrav som utviklerne selv oppgir – for eksempel båndbredde, forsinkelse, pålitelighet og kostnad, kombinert med blant annet faktiske nettverksforhold, maskinvarekapasitet eller lokale policyer.

Et annet mål er å kunne støtte ny nettverksfunksjonalitet på en evolusjonsmessig måte, uten at applikasjonene må skrives om. NEAT-systemet vil ta seg av den underliggende kompleksiteten ved velge de best egnede transport- og nettverkstjenestene som er tilgjengelig.

I en pressemelding skriver prosjektet at etter hvert som nye nettverk utvikles, vil applikasjoner som bruker NEAT umiddelbart få nytte av nye funksjoner som kan gi redusert nedlastingstid, telekonferanser med bedre kvalitet og reduserte kostnader for databruk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Moderniseres: UpnP+ skal fremskynde «tingenes internett» 

EU-midler

Michael Welzl
Michael Welzl er faglig leder for NEAT-prosjektet. Bilde: Privat
Prosjektet er finansiert av EU gjennom forsknings- og innovasjonsprogrammet Horizon 2020. Det har et totalbudsjett på 4 millioner euro og skal vare i tre år. Prosjektet koordineres av norske Simula Research Laboratory, mens den faglige lederen er professor Michael Welzl ved Universitetet i Oslo.

–  Internett ble utviklet på 1980-tallet og har en transportarkitektur som ikke har utviklet seg mye siden, sier Welzl i en pressemelding.

– Dette prosjektet er et viktig samarbeid mellom industri og akademia, og vil utvikle et internett som utnytter mulighetene moderne datateknologi gir, og tar hensyn til flere av de krav dagens og fremtidens applikasjoner har. NEAT vil gi programutviklere nye og bedre verktøy for å kommunisere over internett, spesielt for mobil bruk, forteller Welzl.

Leste du denne? Windows får innbygd SSH-støtte 

Programbibliotek

Til digi.no forteller Welzl at det er ventet at NEAT vil kunne tas i bruk av vanlige utviklere i løpet av to til tre år. Han forteller videre at det er veldig lite som vil kreves for å ta i bruk systemet.

– Planen er jo å forenkle, ikke vanskeliggjøre jobben for applikasjonsutviklere. NEAT blir et programbibliotek som tilbyr sockets som kan brukes i stedet for vanlige TCP-/UDP-sockets. Vi jobber med å minske antallet endringer som må gjøres programmer så vidt som mulig, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

NEAT-prosjektet vil utvide og forbedre eksisterende protokollimplementasjoner og standarder, og samtidig teste systemet i mobile bredbåndsscenarier, i mobilklienter i utviklingsmarkeder, i interaktive applikasjoner og mellom datasentre for distribuert lagring.

Mozilla og IETF

Siden oppstarten i mars har prosjektet samarbeidet med industripartnerne om bruksområder.

– En av dem er spesielt spennende, selv om det ikke er så tydelig gjennom deres juridiske navn, MZ Denmark APS. Dette er Mozilla, forteller Welzl.

– Vi har også jobbet tett med TAPS-gruppen i IETF, sammen med noen andre NEAT-partnere, for å kunne standardisere det vi gjør, forteller han.

IETF (Internet Engineering Task Force) er den sentrale standardiseringsorganisasjonen for internett og TAPS er arbeidsgruppen for transporttjenester (Transport Services), altså ende-til-ende-fasiliteter som tilbys av transportlaget.

Anonym datatrafikk: Har laget lynraskt Tor-alternativ 

Bruksområder

På spørsmål om hva slags applikasjoner som kan dra nytte av NEAT, svarer Welzl alt som har spesielle nettverksbehov.

– For eksempel videokonferanseverktøy eller dataspill. Istedenfor å skrive en ny protokoll, kan applikasjonsutviklere får bedre kommunikasjon gjennom internett ved bare å bruke NEAT. I dag skriver store bedrifter egne protokoller – Microsoft med Skype, Adobe med RTMFP som brukes i Flash, Google med QUIC som brukes i Chrome. Det er vanskelig. Til og med disse selskapene sliter med å få det til, og det koster mye utviklingstid også, sier Welzl.

– Dette gjør det vanskelig for små bedrifter å konkurrere med store aktører som Google, Adobe, Microsoft, etc. NEAT vil forbedre den situasjonen, lover Welzl.

Standardisering og åpen kildekode er sentralt for NEAT-prosjektet, hvor også flere andre universiteter deltar, sammen med blant annet Cisco Systems France og norske Celerway Communication.

Les om QUIC: HTTP/2 er ikke nok 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.