BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal stjele jobbene fra Windows

VMware mener deres virtualisering-system bør overta mye av det Windows løser i dag.

15. juni 2007 - 11:20

I forbindelse med et seminar om VMware i regi av den norske forhandleren Tomato, fikk digi.no en prat med Richard Garsthagen i VMware, om hvordan selskapet forholder seg til at programvaregiganten Microsoft satser for fullt på virtualisering.

- Microsoft og andre aktører som åpen kildekode-systemet Xen kjemper om å være det beste virtualiseringslaget. Vi har kommet langt forbi det stadiet, sier Garsthagen.

VMware deler den foreløpige utviklingen av virtualiseringsteknologi for x86-servere opp i tre generasjoner:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien
  1. Server partisjonering
  2. Server konsolidering
  3. Virtuell infrastruktur

De mener at Microsoft fortsatt befinner seg i den første generasjonen, der fokus fortsatt er på dele en fysisk server opp i flere virtuelle partisjoner.

I den andre generasjonen, som Microsoft og Xen ikke har nådd ennå, ifølge VMware, dreies fokus over på å aggregere hele serverfarmer til en delt IT-tjeneste.

- Flesteparten av konkurrentene begynner først nå med løsninger som kan driftes effektivt, og vi sitter ikke stille, sier Garsthagen.

Så kommer generasjonen der VMware anser at de selv er, og har vært i cirka et år. Det går på å levere en virtuell infrastruktur der man kan automatisere IT-prosesser i helautomatisert ende-til-ende oppgaver.

- Vi fokuserer på hva man kan gjøre med virtualisering, konkurrentene leverer ingenting på det feltet, sier Garsthagen.

Med det mener VMware at de har skrittet fra å bare jobbe med selve virtualiseringsteknologien, til lage nye tjenester som bruker de nye mulighetene.

Et eksempel på det er selskapets nye produkt Lab Manager. Det er i seg selv ikke et virtualiseringsprodukt, men et webbasert system for å administrere virtuelle systemer i et test og utviklingsmiljø. Det gjør det mye lettere, og mye raskere å sette opp og justere konfigurasjoner og testmiljøer. Og når man er ferdig med test og utviklingen, kan man bruke produktet til å enkelt flytte hele miljøet over i produksjonsmiljøet.

Microsoft fikk på plass sin virtualiseringsteknologi gjennom å kjøpe nummer to i virtualiseringsmarkedet, Connectix. De har videreutviklet programvaren, og den vil blant annet bli en viktig del av den nye serveren til Microsoft, som blir lansert denne høsten.

VMware derimot, har ingen ønsker om å gjøre virtualisering til en del av operativsystemet, på samme måte som terminalservere ble en slik funksjon for noen år siden. De satser isteden på å endre spillereglene.

- Vårt motto er å endre operativsystemets rolle, sier Garsthagen.

I dag har operativsystemet en nøkkelrolle. Microsoft har lykkes særdeles godt med å posisjonere Windows som et allsidig system med mye tilleggsfunksjonalitet, og med stadig flere applikasjoner integrert. VMware ønsker isteden å gå motsatt vei.

- Operativsystem vil bli mer spesialtilpasset applikasjoner. Idag er det slik at alle Windows-servere har DirectX installert. Hvorfor i all verden er det slik, spør Garsthagen retorisk.

Garsthagen mener at det alltid vil være et behov for operativsystemer, men han ser helst at oppgavene det utføres reduseres.

- Operativsystemer gjør to ting. Det snakker til maskinvaren og det leverer grensesnitt til applikasjoner som vil bruke maskinvaren, sier Garsthagen.

VMware har et slagord for det de prøver å få til. De kaller det JeOS, en forkortelse for Just enough Operating System.

- Generelt sett redefinerer vi hvordan operativsystemet fungerer. Det skal bli enklere og mer robust, sier Garsthagen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.