BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal ta tilbake superdata-tronen

Enorm, kinesisk datamaskin blir ferdig i år.

Superdatamaskinen Tianhe-2, som fortsatt er under bygging.
Superdatamaskinen Tianhe-2, som fortsatt er under bygging. Bilde: Jack Dongarra
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 2013 - 13:50

Kina er på nytt i ferd med å vise at landet er en utfordrer å regne med når det gjelder superdatamaskiner. Mens listen over verdens kraftigste, offentlig kjente superdatamaskiner stort sett har hatt et amerikansk system på toppen, greide Kina for første gang å innta toppen i november 2010 med systemet Tianhe-1A. Oppholdet varte bare til juni 2011, da japanske K computer tok over førsteplassen. I 2012 var det USAs tur igjen, først med Sequoia og deretter med Titan, som med sine målte 17,590 petaflops i Linpack fortsatt ligger på toppen, noen dager før den neste listen skal gis ut.

«Melkeveien 2»

Men Titans opphold på toppen vil etter at å dømme bli kort. I Kina bygges nå superdatamaskinen Tianhe-2. Selv den ikke helt ferdig monterte maskinen har i en Linpack-test demonstrert at den slår alt annet som finnes der ute, muligens bortsett fra noen systemer som av ulike årsaker ikke er med på listen.

Tianhe-2 ble presentert under International HPC Forum (IHPCF) i Changsha, Kina, i slutten av mai. Der deltok Jack Dongarra, en amerikansk professor som har vært involvert i utgivelsen av Top500-listen over superdatamaskiner helt siden starten i 1993. Dongarra har skrevet en rapport om hva han fikk vite om den nye, kinesiske superdatamaskinen, som skal flyttes til National Supercomputer Center i Guangzhou (NSCC-GZ) etter at det er ferdigbygd. Systemet er utviklet av NUDT (National University of Defense Technology) og det kinesiske IT-selskapet Inspur.

Ifølge Dongarra ble Tianhe-2 (TH-2), også kjent som Milkyway-2, testet da bare 14 336 av de totalt 16 000 nodene var blitt montert. Da leverte systemet en ytelse på 30,65 petaflops, nesten dobbelt så mye som Titan. Den teoretiske maksimalytelsen var på 49,19 petaflops. Når systemet er ferdig montert, noe som ventes skje innen utgangen av året, vil den teoretiske maksimalytelse være på 54,9 petaflops. Dersom effektiviteten fortsatt holder samme nivå som i dag, vil maskinen kunne levere 34,2 petaflops i Linpack. Det er nesten dobbelt så mye som det Titan leverer i dag.

Oppbygning

TH-2 vil til sammen bestå av 125 rack som vil dekke et areal 720 kvadratmeter. Hvert rack består av fire rammer, som hver inneholder 16 kretskort, som hver inkluderer to «Ivy Bridge»-baserte Intel Xeon-prosessorer med 12 kjerner hver, samt tre Intel Xeon Phi-kort, hver med 57 kjerner. Dermed har TH-2 totalt 3,12 millioner kjerner.

Hver node har til sammen 88 gigabyte med minne. Nodene er knyttet sammen ved hjelp av et egenutviklet nettverkssystem som kalles for TH Express-2.

Den kommende superdatamaskinen vil i tillegg ha et separat frontsystem med 4096 Galaxy FT-1500 CPU-er, som er designet og utviklet av NUDT. Hver CPU har 16 kjerner som er basert på SparcV9.

Operativsystemet til TH-2 er Kylin Linux, som også er utviklet av NUDT.

Effekt

TH-2 vil under full belastning ha et effektforbruk på 17,6 megawatt. Det gir en energieffektivet på 1.935 gigaflops per watt. Inkluderer man det væskebaserte kjølesystemet, er man oppe i 24 megawatt.

Det er uklart hvilken utgave av Top 500 Supercomputer Sites TH-2 vil debutere i, men alt tyder altså på at systemet vil klatre helt til topps. Ifølge Dongarra vil ikke det amerikanske energidepartementet, som står bak svært mange av de amerikanske superdatamaskinene, gjøre noen store innkjøp av superdatamaskiner før i 2015.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra