Håkon Wium Lie reagerte med jubel på nyheten digi.no kunne bringe på torsdag.
Nemlig at regjeringen ved Samferdselsdepartementet har stanset Norids planer om å bruke opp det norske toppdomenet .bv
Hadde Norid fått grønt lys ville toppdomenet .bv, som er avholdt til Bouvetøya, bli tilbudt på det nederlandske markedet. Norid har selv erkjent at det ville vært en irreversibel handling.
Hvilken interesse har Nederland for pingvinøyas ubrukte toppdomene, sier du? Der kan slike domener være attraktive fordi bv-forkortelsen tilsvarer aksjeselskap, «besloten vennootschap».
Men to-bokstavs toppnivådomener er sjelden vare. Kritikere av Norids planer mener det må finnes bedre bruksområder. Hvis ikke akkurat nå, så kanskje en gang i framtiden.
Glad, men slakter Norid for hemmelighold
– Dette er kjempegøy. Helt ærlig, så har jeg gått rundt og vært nervøs for avgjørelsen. Vi hadde et møte med myndighetene for en måned siden, og vi ga da uttrykk for at dette kunne bli skandale.
– Det mest sjokkerende er at Norid, i et brev de forsøkte å hemmeligholde, ba om å få slippe å spørre norske internettbrukere om regelendringen, slik domeneforskriften krever, sier Operas teknologidirektør og medlem i Teknologirådet, Håkon Wium Lie til digi.no.
Ifølge ham er ordet «skal» vesentlig. Ifølge lovforskriften skal det før en vesentlig endring av tildelingsreglene innhentes synspunkter også fra brukernes representanter.
– Å gi fra seg .bv ville vært en drastisk endring, sier han.
Ifølge web- og internettpioneren hadde tilsynsmyndighet Nkom ingen kommentarer til dette.
– Derfor måtte departementet gå inn og avgjøre saken. Når ikke Norid og Nkom selv klarer å se hva som er skandaløst og det surrealistiske i å gi fra oss en nasjonal ressurs i bytte mot bittelitt penger, så må vi si tusen takk til departementet her. De har tatt en helt riktig avgjørelse, sier Wium Lie.
Norid gir tilsvar
– Fra Norids side har det aldri vært snakk om å gi bort .bv, men å åpne det for et marked utenfor Norge. Vi er opptatt av at bruksvilkår (det domeneforskriften kaller tildelingsregler) for et toppdomene må tilpasses brukerne. I dette tilfellet gjaldt det brukere på det nederlandske markedet, dermed var det naturlig å be om en dispensasjon slik at nederlandske brukere og myndigheter fikk tilpasse reglene ut fra sine forutsetninger, skriver daglig leder Hilde Thunem i en epost til digi.no.
Hun er forelagt kritikken Wium Lie kommer med i denne artikkel.
– Vi gikk allerede i 2014 ut med informasjon om tankene rundt mulig bruk av .bv, og at vi søkte om dispensasjon fra domeneforskriften. Detaljene i dispensasjonssøknaden var det naturlig å unnta offentlighet til forhandlingene var ferdige. Søknadene og alle øvrige dokumenter er nå publisert på Norids nettsider, fortsetter Thunem.
Sladder hva Norid kunne få betalt
Hva Norid skulle få betalt av den nederlandske registreringsenheten SIDN er også sladdet i saksdokumentene, som Håkon med god hjelp fra støttespillere har klart å få innsyn i.
– Antakelig er det for småpenger å regne, mener han.
Til dette svarer Hilde Thunem: – Vi kan naturligvis ikke gå ut med informasjon om beløp eller betingelser fra forhandlinger som ikke ble sluttført og nå er avsluttet.
Ønsker bred debatt
Neste skritt nå blir å se hva Bouvetøya-domenet kan brukes til, mener Håkon. Toppnivådomenet ble registrert tilbake i 1997, men har aldri vært tatt i bruk. Det bor heller ingen mennesker på øya.
Wium Lie har tidligere kommet med noen kreative forslag til bruksområder. Han mener det er nødvendig med et offentlig ordskifte rundt hva denne internettressursen kan brukes til.
– Det kommer til å være en lang og viktig diskusjon, der selvfølgelig norske internettbrukere, de som opprinnelig skulle vært spurt til råds, skal få være med, forsikrer han.
– Så kan det også hende at vi lar .bv ligge i noen år. Akkurat som oljen blir jo ikke ressursen noe dårligere av å ligge ubrukt.
En ivrig og lykkelig Håkon avslutter samtalen. Så setter han kurs mot en plass innerst i Oslofjorden med seilbåten sin. For å ferie sankthans, men kanskje aller mest for å feire at striden om toppdomenet gikk i hans favør.
PS! Blar vi litt i arkivet ser vi at Norge kunne tjent millioner på salg av pingvin-øyas toppdomene. Allerede i 2002 var Hilde Thunem og Norid kjent med en viss interesse om .bv fra Nederland, men den gangen var det ikke aktuelt å kommersialisere ressursen.
–