Skjult funksjonalitet i Android 4.3

Gir brukerne langt bedre app-kontroll.

Også Android 4.3 kalles for Jelly Bean, den tredje i rekken av Android-versjoner med dette kallenavnet.
Også Android 4.3 kalles for Jelly Bean, den tredje i rekken av Android-versjoner med dette kallenavnet. Bilde: Hugo Barra/Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. juli 2013 - 07:35

Google lanserte Android 4.3 i forrige uke, hvor den viktigste nyheten er støtte for flere og begrensede brukerprofiler på nettbrett. Foreløpig er Android 4.3 bare tilgjengelig for Nexus-enheter. Til andre enheter kommer den nok tidligst en gang utpå høsten.

Men det er en annen nyhet i Android 4.3 som er svært interessant. Det spesielle med den, er at den er skjult og deaktivert. Trolig er den ikke helt ferdig ennå, men det lar seg gjøre å lokke den fram ved hjelp av en tredjepartsapplikasjon, Permission Manager.

Den nye, men skjulte funksjonaliteten kalles for App Ops og ble tilsynelatende først omtalt av Android Police.

App Ops gir Android 4.3-brukere tilgang til å aktivere eller deaktivere applikasjoners tilgang til funksjonalitet som tilbys av operativsystemet. <i>Bilde: Appaholics</i>
App Ops gir Android 4.3-brukere tilgang til å aktivere eller deaktivere applikasjoners tilgang til funksjonalitet som tilbys av operativsystemet. Bilde: Appaholics

App Ops, kombinert med snarveien Permission Manager, gjør det mulig for brukerne å trekke tilbake tilgangen til hver enkelt av de funksjonene applikasjonene ber om tilgang til under installasjonen, for eksempel tilgangen til posisjonsdata, kontaktlisten eller kameraet.

App Ops gir også en oversikt over når hver enkelt applikasjon sist utnyttet tilgangen til hvert av privilegiene.

I blant kan man få inntrykket av at enkelte applikasjoner ber om tillatelser til funksjonalitet som ikke det er noen selvfølge at applikasjonen har behov for. For eksempel ville det være litt mistenkelig dersom en enkel kalkulator ber om tilgang til kontaktlisten. Med App Ops kan brukeren sette en stopper for denne tilgangen, uten å måtte avinstallere hele applikasjonen.

Hva som skjer dersom en applikasjon ikke får tilgang til funksjonaliteten den ber om, kan nok variere. Ifølge Android Police vil for eksempel Facebook-applikasjonen vise en fornuftig feilmelding dersom den ikke får tilgang til posisjonsdata. Men det er ikke gitt at andre applikasjoner alltid vil håndtere slike mangler like pent.

Android Police skriver at App Ops også kan brukes til å skru av applikasjoner tilgang til funksjonalitet som trekker mye strøm, uten at eksempler på dette nevnes.

For litt oppegående brukere er det nok uansett personvernet og sikkerheten som potensielt kan bedres ved hjelp av App Ops. Men brukerne som trenger det mest, de som ukritisk laster ned drittprogrammer fra Google Play, vil nok App Ops forbli en ukjent mulig også i framtiden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.