Svenske privatkunder og bedrifter handler vesentlig billigere enn norske på nettet og det er ikke fordi prisene er lavere i Sverige.
Årsaken er det norske lovverket og hvordan bankene velger å prosessere betaling for netthandel. Årsaken ligger i at vi i Norge og flere andre land har kombinerte bank- og kredittkort.
Når man handler med kortet i en vanlig butikk, bruker man bankdelen (bankaxept) av kortet og man trekkes direkte fra sin bankkonto. Dette koster 1-3 kroner og gjør at banker som Skandiabanken kan operere uten gebyr.
Men det er lite kjent at når man handler over nett med et bank/Visa-kort , trekkes beløpet på Visa-delen av kortet. Og da betaler man en helt annen pris.
Størrelsen på merbeløpet er egentlig hemmelig, men sjefen i Norges største nettbutikk, Eric Sandtrø i Komplett, er villig til å lette på sløret, selv om han også er forsiktig. Sandtrø, som driver nettbutikker i en rekke land, legger frem oppsiktsvekkende tall:
– Når en svensk kunde handler, betaler vi bare en gebyr for en direkte banktransaksjon, for det svenske banksystemet fungere som det norske. Dette koster oss 7-8 svenske kroner. Her i Norge betaler vi en prosentsats. På en snitthandel på 2500 kroner betaler vi hele 50 kroner til Teller, røper Sandtrø.
Sandtrø forteller at han egentlig ikke har lov til å opplyse om dette, men velger å gjøre det likevel.
– Vi betaler to prosent fordi vi er så store, de små nettbutikkene betaler trolig langt høyere satser, forteller han.
Hugo Rask, daglig leder hos MPX, forteller akkurat den samme historien og bekrefter også det Sandtrø forteller om mangel på alternativer:
– Bankene har ikke gitt oss mulighet til handle over bankaxept slik vanlige butikker har, forteller Rask Jensen.
50 kroner per kunde svir ekstra for nettbutikkene som nettopp har basert seg på å leve med syltynne marginer.
Reglene stammer fra den gang kredittkort ble innført. Da ble det bestemt at man ikke fikk ta mer betalt av kunder som brukte kredittkort enn av de som betalte med kontanter, noe som har bidratt til den enorme kortbruken i Norge.
Men etter hvert har bankene begynt å ta seg betalt for behandling av sedler. Kort er mye billigere, både for bankene og nettbutikkene. Likevel består systemet uten tilpasninger til nettbutikker, der kontanter ikke er et alternativ.
– Vi og alle andre nettbutikker må betale kredittkortgebyrene. Selv om vi ikke kan belaste kundene direkte og gjøre gebyrene synlige, må de regnes inn. I praksis betyr dette dyrere varer for alle. Særlig ille er det for postoppkravkundene som dermed er med på å subsidiere kredittkortkundene, påpeker Sandtrø.
– Gebyrene øker våre kostnader og dermed prisene til kundene, sier han til digi.no.
Sandtrø mener bankene har en uheldig dobbeltrolle.
– Tar jeg på meg konspirasjonshatten og spør hvem som eier Teller, så skjønner jeg hvorfor det er slikt. Bankene eier Teller sammen med Visa, og kan ta et høyere gebyr på denne måten, påpeker Komplett-sjefen overfor digi.no.
Thomas Midteide, informasjonssjef hos Teller, mener at gebyret er såpass høyt fordi Teller gir nettbutikkene blant annet en verdifull kredittforsikring, men dette er en sannhet med modifikasjoner.
På direkte spørsmål får digi.no vite at bare ti prosent av norske Visa-brukere har et ekte kredittkonto, 90 prosent av kundene trekker kjøpene direkte fra sin konto og Teller har dermed ingen kredittrisiko.
Teller opplyser at andelen kredittkortkjøp er høyere på nettet, andelen hos Komplett er 30-40 prosent. Men likevel tar Teller samme avgift på alle kortkjøp hos Komplett.
Den eneste store forskjellen Visa tilbyr er at kundene får en forsikring: Skulle nettbutikken gå konkurs før varen er levert, får man tilbake pengene av Teller/Visa.
– Vi kan ikke lastes for at bankene ikke tilbyr nettbutikkene bruk av bankaxept. Denne prismodellen brukes over hele verden og vi kan ikke tilpasse dette systemet til Norge, forteller Midteide til digi.no. – Prisene blir høye fordi snitthandelen på en nettbutikk som Komplett og MPX er såpass høy, vanligvis ligger den på 300 kroner.
Men det er endringer på gang rundt gebyrsystemet, røper Rask Jensen.
– Vi har fått vite av vår bank, DnB NOR, at vi skal få lov til å ta i bruk bankaxept i løpet av høsten. Dermed vil vi få samme transaksjonskostnad som alle andre butikker, påpeker han overfor digi.no.