Den franske nasjonalforsamlingen ble ferdig med debatten om fildelings- og opphavsrettsloven DADVSI («Loi sur le droit d'auteur et les droits voisins dans la société de l'information) natt til fredag. En endelig avstemning i dag ventes å stadfeste det som ble punktvis vedtatt rett før klokken fire fredag morgen. Formelt sett skal teksten til slutt gjennom senatet.
Det gikk i all hovedsak som ventet. Tanken om en global lisens for lovlig fildeling med kompensasjon for opphavsretten ble skrinlagt, det ble vedtatt en bøteordning mot ulovlig fildeling, men det ble samtidig slått fast at private må fritt kunne flytte spor mellom alle avspillere de har til rådighet.
Les også:
- [06.04.2006] Svensk dom stopper jakten på fildelere
- [28.03.2006] Giske liker fransk lov mot kopisperre
- [27.03.2006] Danmark vurderer å oppheve kopisperrer
- [22.03.2006] Apple ut mot fransk anti-DRM-lov
- [14.03.2006] Slik vil Frankrike legalisere piratkopiering
- [23.12.2005] Vurderer å gjøre P2P-nedlasting lovlig
Fildeling bøtelegges med 38 euro for den som laster ned et spor fra et fildelingsnettverk, dersom sporet er underlagt opphavsrettsvern. Boten er på 150 euro for den som gjør opphavsrettsbeskyttet materiale til et fildelingsnettverk. Det skal opprettes en ordning der fildelingsnettverk overvåkes av statskontrollert programvare. Oppdager denne automatiske overvåkingen noe mistenkelig, skal IP-adressen og dokumentasjonen registreres, og en spesialisert politienhet skal kunne henvende seg til en internettilbyder for å få utlevert synderens identitet.
De som opererer fildelingstjenester som «bevisst» eller «åpenbart» lar seg misbruke til systematisk brudd på opphavsretten, skal kunne straffes med opptil tre års fengsel og 300 000 euro i bot. Også den som utvikler fildelingsprogramvare risikerer disse straffetiltakene. Her ble det i siste liten lagt inn et skille mellom kommersiell og ikke-kommersiell bruk av fildeling, sammen med en ordning som sikrer fildelingsoperatører en mulighet til å slippe straff ved selv å rydde opp i brudd på opphavsretten.
Når det gjelder tekniske ordninger for å håndheve opphavsrettsvernet, altså kopibeskyttelse eller DRM, er den franske lovteksten på kollisjonskurs med EU og film- og musikkbransjen.
Det slås nemlig utvetydig fast at dersom brukeren har ervervet et spor på lovlig vis, skal man selv fritt kunne lytte eller se sporet på det mediet man selv velger. Loven krever at kopibeskyttelse ikke skal kunne hindre folk fra å kopiere et spor fra en iPod til en annen MP3-spiller.
Loven krever også at det skal være lovlig adgang til å framstille programvare i åpen kildekode for å spille av materiale beskyttet av enhver DRM-ordning.
I den kaotiske seansen før jul, der regjeringen ikke hadde tilstrekkelig kustus på sitt flertall, fikk opposisjonen vedtatt et forslag om global lisensordning for fildeling.
Dette forslag representerte en helt ny tankegang innen opphavsrett, digitale medier og Internett, nemlig at man kan tillate fildeling mot å utstede tidsbegrensede lisenser for fildeling. Har du betalt lisens, kan du dele så mange filer du vil i løpet av for eksempel en måned. Inntektene fra lisenssalget går til et fond, og utbetales derfra til rettighetshaverne. Ideen er inspirert av ordninger liknende den Kopinor praktiserer for å sikre at opphavsrettshavere kompenseres for papirkopiering, og anerkjennes av analytikere som en mulig løsning på problemet med piratkopiering av digitalt materiale med opphavsrettsvern.
Flertallspisken i den franske nasjonalforsamlingen gjorde at dette forslaget ble avvist. Opposisjonen – sosialistpartiet PS, kommunistene og De grønne – holdt fast ved ideen om fildelingslisens som det eneste realistiske alternativet. De hånet bøteleggingsordningen fordi den etter deres mening ikke vil få bukt med piratkopieringen, og heller ikke sørge for at innehaverne av opphavsretten får betalt.