JUSS OG SAMFUNN

Skriver om «nettets framtid»

Julian Assange utgir bok om «cypherpunks».

9. okt. 2012 - 11:27

Mens Julian Assange stadig befinner seg i Ecuadors ambassade i London for å unngå utlevering til Sverige, forbereder Wikileaks-grunnleggeren en ny bok.

Boka har fått tittelen «Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet» og utgis som paperback og ebok den 26. november.

Julian Assange holder her en appell fra balkongen i Ecuadors ambassade i London, der Wikileaks-gründeren har søkt tilflukt. <i>Bilde: Rosie Hallam/Getty Images/All Over Press</i>
Julian Assange holder her en appell fra balkongen i Ecuadors ambassade i London, der Wikileaks-gründeren har søkt tilflukt. Bilde: Rosie Hallam/Getty Images/All Over Press

Cypherpunks er utledet fra cyberpunk-begrepet og beskriver aktivister som fremmer bruk av sterk kryptering for å oppnå personvern. Det er også en bevegelse med røtter fra epostlister på 1980-tallet.

Blant temaene for boken er hvorvidt Facebook og Google utgjør «den største overvåkningsmaskinen som noen sinne har eksistert», opplyser forlaget OR Books.

Motstandsbevegelse

Det forlaget beskriver som trakasseringen av Wikileaks og andre nettaktivister, og forsøkene på å introdusere omstridte lovforslag som SOPA og ACTA, indikerer at internett-politikken nå har nådd et veiskille.

Sifferpønkerne skisserer én mulig retning som gjenspeiler bevegelsens eget slagord: «personvern for de svake og åpenhet for de mektige». Den andre retningen er dystopisk: Et internett som lar myndigheter og store virksomheter vite stadig mer om nettbrukere, samtidig som de skjuler sine egne aktiviteter.

Assange er selv hovedredaktør for utgivelsen, som samler personer med en lignende skjebne som han selv for å diskutere et tidsaktuelt tema: Vil elektronisk kommunikasjon frigjøre eller slavebinde oss?

Medforfatterne er amerikaneren Jacob Applebaum, franske Jeremie Zimmermann og tyskeren Andy Müller-Maguhn.

- I mars 2012 samlet jeg tre av dagens ledende cypherpunks for å diskutere motstandsbevegelsen. To av disse, foruten meg, er forfulgt av politi på bakgrunn av arbeid med å sikre personvern og holde myndigheter ansvarlige. Deres stemmer og historier trenger å bli hørt, sier Julian Assange ifølge New York Times.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Wikileaks-grunnleggeren har skrevet eller bidratt til utgivelsen av flere bøker tidligere, blant annet denne om hacking og galskap på nettet fra 1997.

Det forrige bokprosjektet hans endte imidlertid ikke godt, etter at australieren solgte rettigheter til en selvbiografi for over én million britiske pund. Assange trakk seg fra kontrakten, men forlaget valgte likevel å utgi boken mot hans ønsker. Den såkalte «uautoriserte selvbiografien» om Assange floppet fullstendig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.