Kommunen ga selskapet Kolos tomten på 600 mål, som skulle brukes til å bygge «verdens største datasenter», gratis – for det skulle de få 3 000 arbeidsplasser. Men selskapet bak ble uenige om strategien. Nå er tomta solgt for 86 millioner kroner. Det skriver NRK.
Lav strømpris, kaldt klima, nærhet til store mengder vannkraft og en diger tomt ved havet.
Alt lå til rette
Alt lå til rette for å bygge et datasenter i Ballangen. I alle fall om vi skulle tro den norske medgründeren i selskapet Kolos, Håvard Lillebo.
– Planen er å starte opp driften i slutten av 2018. Vi er ambisiøse. Jeg tror det vil være mulig på grunn av konseptet vi har valgt.
– Vi kan bygge og gjøre klar grunnen parallelt med at vi lager modulene. På den måten kutter du vesentlig ned på tiden, forklarte han til digi.no da planene ble lansert i august 2017.
Nå viser det seg at de ambisiøse planene bare var nettopp det. Kolos er blitt solgt til det kanadiske selskapet Hive blockchain, og de skrotet fort planene om datasenteret.
15 arbeidsplasser
Selskapet har nå som målsetning å drive med kryptoutgravning på tomta. Det vil tilføre mellom ti og 15 arbeidsplasser, skriver NRK.
– Det var en nedtur for hele samfunnet. Forventningene var jo skrudd opp i utgangspunktet, så det er synd at vi ikke får realisert de arbeidsplassene, slik intensjonen var, sier rådmann Knut Einar Hanssen til NRK.
Ballangen kommune har spesifisert i kontrakten med Kolos at det skal være aktivitet på tomta innen fire år fra mars 2017.
Ber om utredning
Kommunen har bedt det kanadiske selskapet om en utredning for hva de vil gjøre med tomta, men har foreløpig ikke fått svar.
– Aktivitetsplikt sikrer at eiendommen faller tilbake til kommunen om det ikke blir noe. Forpliktelsene om tilbakeføring overfor oss står fortsatt, selv om selskapet har fått nye eiere. Vi har samme rettigheter som da kontrakten ble etablert, sier rådmann Knutsen til NRK.
Det enorme datasenteret skulle etter planen dekke 600 000 kvadratmeter over fire etasjer. Anlegget ville derfor dekke et areal større enn hele det bosatte sentrumsområdet i Ballangen.
(artikkelen fortsetter under)
Co-location
Planen var at Kolos skulle drive med co-location. Da eier kundene eget datautstyr, mens selskapet etter planen skulle levere infrastruktur.
– Vi retter oss ikke mot de aller største selskapene, som Facebook og Amazon, men de neste 990 selskapene på lista. I hovedsak satser vi på Europeiske og noen Nord-Amerikanske, forklarte Lillebo til digi.no.
Da vi snakket med Lillebo i fjor fortalte han at selskapet hadde samlet inn 25 millioner fra private investorer.
– Ekstremt naivt
I tillegg hadde de påståtte samtaler med investeringsbanken Headwaters Merchant Bank.
Banken er tungt inne i datasentervirksomhet verden over.
Redaktør Arne O. Holm i High North News mener norske kommuner er naive i møte med utenlandske selskaper.
– Selskapene lover i utgangspunktet flere tusen arbeidsplasser, mens det i realiteten blir snakk om ti–tolv. Det er ekstremt naivt av kommunene, sier han til statskanalen.