Under den andre dagen av Microsoft Professional Developer Conference ble det kjent at Microsoft ikke hviler på sine laurbær med Silverlight-teknologien, i stedet forbereder den fjerde utgaven på drøyt to år. Scott Guthrie, visepresident for Microsofts .NET Developer Plattform, sto for presentasjonen.
Silverlight 4 får en hel del ny funksjonalitet som gjør den til en stadig mer attraktiv plattform for utgivelse av programvare. Med den kommende funksjonaliteten vil trolig flere selskaper som i dag lager rene Windows-programmer kunne bruke Silverlight til å nå ut til også Mac-brukere med den samme applikasjonskoden.
I begynnelsen framstod Silverlight mest som et alternativ til Flash innen avspilling av video og annet rikt medieinnhold på weben. Men med Silverlight 4 kommer Microsoft med støtte for applikasjoner brukeren har ekstra tillit til. Applikasjonene kan gis tilgang til å lese og lagre filer i mapper for dokumenter og mediefiler, for dermed å lage lokale kopier av for eksempel rapporter eller musikkfiler.
Applikasjonene støtter også COM-automatisering, noe som åpner for tilgang til enheter og annen systemfunksjonalitet, blant annet USB-baserte smartkortlesere. De skal også kunne få tilgang til å utveksle data med andre, lokalt installerte programmer, slik som Excel eller kalenderen i Outlook. Det skal også være mulig å knytte Silverlight 4-applikasjoner til lokalisering-grensesnittet i Windows 7.
Hvilke applikasjoner man velger å ha tillit til, kan i virksomheter administreres ved hjelp av group policy-objekter.
Applikasjoner med mer begrensede privilegier, som kjøres på utsiden av nettleseren, skal kunne integreres med HTML-innhold gjennom en egen kontroll. Dette gjelder også pluginbasert innhold. Guthrie demonstrerte at en Flash-video fra Youtube ble vist inne i en Silverlight-applikasjon.
På Mac vil HTML-innholdet bli vist ved hjelp av presentasjonsmotoren WebKit, den samme som nettleseren Safari benytter.
Det loves dessuten forbedret animasjon av blant annet lister med data, støtter for webkamera og mikrofon, slik at man kan bruke Silverlight til å lage en videotelefoniløsning eller til å gjøre lyd- og videoopptak. Det loves også støtte for utskrift fra Silverlight 4-applikasjonene.
Den kommende versjonen skal ha utvidet støtte for dra- og slippfunksjonalitet, slik at det blir lettere flytte innhold over i applikasjonen. En egen riktekstkontroll kan vise innholdet i blant annet Word-filer ved at filen dras over kontrollen.
I tillegg er Silverlight også i ferd med å få utvidet støtte for integrasjon med andre Microsoft-løsninger, slik som ShagrePoint Server 2010, Office og web- og multimedieserveren Internet Information Services (IIS). Mye av dette vil kunne være interessant for bruk i forretningsapplikasjoner.
Silverlight er fortsatt kanskje mest rettet mot Windows-utviklere som ønsker å gjenbruke sin eksisterende kompetanse til å lage applikasjoner som kan leveres over weben og som kan kjøres på flere plattformer. Visual Studio 2010 inkludere utvidet støtte for utvikling av Silverlight-applikasjoner.
Guthrie lover også at Silverlight 4-applikasjoner skal kunne kjøres dobbelt så raskt som tilsvarende Silverlight 3-applikasjoner, samt at oppstartstiden for applikasjonene skal være redusert med omtrent 30 prosent.
digi.no spurte Brian Goldfarb, direktør for utvikler- og brukeropplevelsesplattformer hos Microsoft, om hva slag typer applikasjoner man nå kan lage med Silverlight.
- Du kan lage alt du vil, sa Goldfarb. Men han vil likevel ikke gå med på at alle utviklere av operativsystemspesifikke applikasjoner nå bør glemme dette og lage ting i Silverlight i stedet.
- Store programmer, slik som Visual Studio, vil fortsatt måtte optimaliseres for operativsystemet de kjører på.
Silverlight er i dag bare tilgjengelig for Windows og Mac OS X. En åpen kildekodebasert implemtentering, Moonlight, er tilgjengelig for Linux, men denne henger etter i utviklingen og sees på med en viss fiendtlighet i Linux-felleskapet - dels fordi det er en Microsoft-produkt, men også fordi den virker mindre gjennomført enn de Microsoft-utviklede Silverlight-utgavene.
Microsoft oppgir likevel at Silverlight 4 vil kunne kjøres på tvers av alle plattformer og større nettlesere. Dette lyder ikke så heldig, selv om selskapet med Silverlight 4 også innfører offisiell støtte for Google Chrome. Opera står fortsatt uten Silverlight-støtte.
Microsoft hevder også at andelen av Internett-tilknyttede enheter som nå har Silverlight installert er på 45 prosent. Da Silverlight 3 ble lansert var andelen på 33 prosent.
Det er uklart hvordan Microsoft har kommet fram til dette tallet, for stadig flere enheter, ikke minst mobiltelefoner, har mulighet for tilkobling til Internett. Silvelight er ennå ikke tilgjengelig for mobiler, men på denne siden står det at dette vil komme i løpet av 2009. Goldfarb ga ikke noe klart svar på om dette vil skje.
Silverlight kommer uansett ikke til iPhone med det første, men Microsoft introduserte i dag en utvidelse til IIS Media Services som skal gjøre det enkelt for innholdsleverandører som satser på Silverlight-basert levering av video å tilby en løsning som fungerer med iPhone. En demo av løsningen finnes her. Den er interessant nok basert på HTML5-elementet video.
Mer om nyhetene i Silverlight 4 finnes i dette dokumentet. I denne videoen tilbys en ganske teknisk gjennomgang av de viktigste nyhetene.
Silverlight 4 beta er tilgjengelig for Windows og Mac OS X på denne siden. Der er det også lenker til blant annet Silverlight 4 Beta Tools for Visual Studio 2010, samt til betaversjoner av Visual Studio 2010 og Visual Web Developer Express 2010.
Silverlight 4 skal bli ferdig i løpet av første halvdel av 2010.