BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skype er ti år

Men brukerne har sammenlagt snakket sammen i flere millioner år.

Denne uken var det ti år siden den første offentlige betaversjoner av Skype ble gjort tilgjengelig.
Denne uken var det ti år siden den første offentlige betaversjoner av Skype ble gjort tilgjengelig.
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
30. aug. 2013 - 14:17

I går feiret Skype tiårs-jubileum. Det nå Microsoft-eide selskapet opplyser den 29. august 2003 grunnla svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis tjenesten som i dag har mer enn 300 millioner aktive brukere. Antallet registrerte brukere var mer enn dobbelt så høyt allerede i 2010.

Skype ble opprinnelig utviklet av tre estlandske utviklere, som i likhet med Zennström og Friis hadde sin fortid i fildelingstjenesten Kazaa. I dag har selskapet, Skype Communications S.A, hovedkontor i Luxembourg.

Skype er ikke så veldig konkrete i sin jubileumsmelding, men trolig er det utgivelsen av den første offentlig tilgjengelig betaversjonen som markeres, for den ble gjort tilgjengelig nettopp den 29. august 2003. Men den gang kun med støtte for IP-telefoni og lynmeldinger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Skype ble basert på det samme P2P-konseptet som Kazaa og bruk av TCP port 80, noe som gjorde at trafikken i mindre grad enn konkurrerende løsninger ble hindret av brannmurer. Både programvaren og bruken var gratis, og det ble lovet bedre lydkvalitet enn både fasttelefoni og konkurrerende, Internett-baserte telefoniløsninger.

Slik så den første betautgaven av Skype ut da den kom i 2003. <i>Bilde: digi.no</i>
Slik så den første betautgaven av Skype ut da den kom i 2003. Bilde: digi.no

Brukermassen vokste raskt i årene som fulgte. Samtidig ble det lagt til stadig mer funksjonalitet, slik som mulighet til å ringe til eller fra de tradisjonelle telefonnettene. Telefonkonferanser og videosamtaler ble også gjort mulig.

I 2005 ble Skype solgt til eBay for 2,6 milliarder dollar. Zennström og Friis behold derimot rettighetene til teknologien i et selskap kalt Joltid. Dette førte senere til betydelige stridigheter, før Joltid i 2009 ble tilkjent 10 prosent av Skype og kjøpte ytterligere fire prosent av aksjene. Samtidig ble 56 prosent av Skype-aksjene solgt til investeringsselskapene Silver Lake og Andreessen Horowitz, og til Canada Pension Plan Investment Board. Dermed satt eBay igjen med 30 prosent av aksjene og omtrent 1,9 milliarder dollar.

I mai 2010 var det klart at hele Skype var blitt solgt til Microsoft for 8,5 milliarder dollar, etter en budkrig hvor blant annet Facebook og Google skal ha vært involvert.

Siden oppkjøpet har Skype blitt integrert i Microsofts infrastruktur og med flere av selskapets øvrige produkter, inkludert Lync og Windows Phone. Dessuten har Skype erstattet Windows Live Messenger, som ble lagt ned tidligere i år.

I løpet av de ti årene som har gått, skal brukerne ha lagt igjen mer enn 1,4 billioner minutter i tale- og videosamtaler i Skype. Dette tilsvarer drøyt 2,6 millioner år. Den daglige bruken av Skype var i april i år på omtrent 2 milliarder minutter. Mye av dette er samtaler som har gått på tvers av landegrensene.

I forbindelse med jubileet, deler Skype i disse dager ut 30 minutter gratis bruk av Skype WiFi, et globalt nettverk som består av mer enn to millioner offentlige WLAN-soner globalt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.