TELEKOM

– Skype og Telenor må ha like spilleregler

Nkom vil unngå å bli overkjørt av Sør-Europa

Rene internettbaserte kommunikasjonsløsninger har enklere regler enn de tradisjonelle operatørene, som Telenor og Telia. Det vil de nordiske teletilsynene fikse på og krever at mobilooperatørene blir med på jobben.
Rene internettbaserte kommunikasjonsløsninger har enklere regler enn de tradisjonelle operatørene, som Telenor og Telia. Det vil de nordiske teletilsynene fikse på og krever at mobilooperatørene blir med på jobben. Bilde: Skypes YouTube-video
28. aug. 2015 - 07:50

Hvorfor skal mobiloperatørene forholde seg til strengere regler enn de rene nettbaserte samhandlingstjenestene som Skype og Facebook?

Spørsmålet stilles av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og de andre tilsynsmyndighetene i de nordiske landene.

De har slått seg sammen med sikte på at nye ekomregler for Europa ikke blir unødvendig detaljerte for de tradisjonelle aktørene, mens "nykommerne" av såkalte over-the-top-tjenester (OTT) slipper lettere unna.

Mer om OTT: Kamp om knappene på mobilen

Nord og sør

– Her er det en forskjell mellom nord og sør i Europa. I sør er bruk av mobildata og nettbaserte "over the top"-løsninger mindre utbredt enn i nord, sier Nkom-direktør Torstein Olsen.

Utgangspunktet er at EUs plan for et felles digitalt marked kommer til å medføre endringer i ekom-reglene.

Sammen med de andre tilsynene i Norden har han formulert et høringssvar som skal bidra til at forutsetningene i sør ikke blir dominerende.

Les også: IT-sjefen skal chatte med hele Europa

Funket på 90-tallet

Et konkret eksempel er at en leverandør av tradisjonell (mobil)telefoni må kunne la brukerne viderekoble telefonen sin og samtidig blokkere et utvalg av uønskede numre.

– Slike krav var sikkert bra å ha på 90-tallet da folk flest brukte fasttelefon. Men de er ikke så relevante for hvordan vi her i Nord-Europa faktisk bruker telekomtjenester, sier Nkom-sjefen til digi.no. Internettbaserte tjenester som Skype har ikke slike krav å forholde seg til.

Olsen mener personvernreglene bidrar mer til forskjellsbehandling.

– Mobiloperatørene må forholde seg til fastsatte regler, mens Facebook mer eller mindre setter rammene selv og lar det være opp til brukerne å godta dem. Og de fleste klikker OK uten en gang å lese gjennom det de godtar. Hvis mobiloperatørene samlet inn og brukte personopplysninger på samme måte som Facebook gjør, ville det blitt mye støy, mener han.

Les gjerne:  Økende personvern-press mot Windows 10

Strengere for Skype

– Hva er løsningen?

– Enten må OTT-aktørene reguleres strengere, eller telekomoperatørene må få lettelser. Jeg tror det beste er en kombinasjon.

– Hva betyr det i praksis for en tjeneste som Skype?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det vil innebære at Skype blir pliktig til å håndtere personlig informasjon og konfidensialitet på en sikker måte på linje med kravene de tradisjonelle operatørene har. Men hvordan vi skal få det inn i et nasjonalt regelverk vil være en solid utfordring, sier Nkom-direktøren.

Les også: Skal gjøre nettverk enklere for applikasjonsutviklere

Må hjelpe til

Tilsynene jobber videre ned å finne svar, men vil ikke gå løs på dette alene.

Tirsdag er det et møte i København med de største mobiloperatørene i hvert av de nordiske landene.

– Det er jo operatørene som presser på for et mer likeverdig regelverk. Nå vil vi at de skal komme på banen og bistå. Aktørene er flinke til fortelle at de vil ha likhet, men ikke så flinke med detaljene om hva som skal endres og hvordan det skal gjøres, poengterer Torstein Olsen.

Tilsvarende møter med OTT-operatørene står ikke på dagsorden, men Nkom-sjefen ser for seg at det kan foregå på europeisk nivå.

Så du denne? Norske spill ut i verden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.