Det nederlandske programvarehuset RES Software har bestemt seg for å tilby sin teknologi i nye pakker. Selskapet er først og fremst kjent for løsninger rundt pc-virtualisering – virtuelle arbeidsflater – og verktøy for overgang til Windows 7, men leverer også systemer for «run book automation» for Windows, det vil si automatisert arbeidsflyt innen drift, på tvers av komponenter som maskinvare, operativsystem, applikasjoner og databaser.
Et resultat av denne prosessen er lanseringen igår av et nytt produkt, «Dynamic Desktop Studio».
Pakken beskrives som en suite for å innføre dynamiske arbeidsflater i en bedrift, samtidig som man innfører kostnadseffektive modeller for brukeradministrasjon. Den samler flere av RESs eksisterende verktøy, og legger til en ny modul som legger opp til at brukerne skal kunne betjene seg selv innenfor regler knyttet til rollen man har i organisasjonen, og som håndheves av systemet.
Ole Kristian Sivertsen som representerer RES i Norge, sier til digi.no at selskapet har lagt ned mye arbeid for å formulere et klarere budskap om hva de faktisk tilbyr. Virtualisering gjør det mulig å tilby løsninger som automatisk tilpasser seg brukeren.
– Det vi er kommet fram til er «Making the desktop dynamic», altså gjøre brukerens arbeidsflate dynamisk. Vi har stilt spørsmålet om hva vi faktisk bidrar til i forhold til Windows 7 som plattform. Svaret vårt er at vi hjelper IT-organisasjoner fra å være sentrert om maskinvare til å bli sentrert om brukeren, og at vi betrakter denne overgangen som et skritt på vei mot det egentlige målet, som er å gjøre IT-organisasjonen tjenestesentrert.
Sivertsen mener IT-infrastrukturen i bedrifter i dag er statisk, og at det ikke fungerer i et miljø der det er behov for fleksibilitet.
– Hvis man kan bytte ut den statiske infrastrukturen med noe dynamisk, kan man også gjøre selve arbeidsflaten dynamisk. Med dette mener vi en Windows-basert arbeidsflate, gjerne helt eller delvis virtualisert, som er oppmerksom på konteksten som brukeren befinner seg i.
Ideen er altså ikke bare selvbetjening etter hvert som rollen endres og nye behov inntreffer. Tjenestene – applikasjonene – som vises i arbeidsflaten skal også automatisk tilpasse seg sammenhengen som brukeren befinner seg i i øyeblikket.
– I mange yrker ønsker man seg rask av- og pålogging etter hvert som man beveger seg på arbeidsplassen, og løsninger for dette har vært tilgjengelig. Men disse løsningene gir tilgang til nøyaktig den samme arbeidsflaten, uavhengig av tid og sted. Vi ser det slik at organisasjoner kan ha rettighetsregler som er lokasjonsbestemt, som at man ikke kan slå opp i følsomme opplysninger i et område med ubegrenset ferdsel, eller når man sitter i et hjemmekontor. Andre regler kan være knyttet til tidspunkt.
Tankegangen til RES Software er ikke bare suget av eget bryst. Den henter mye fra Microsofts modell for «Infrastructure Optimization».
– Verdiene som vi leverer går ut på å gi brukerne frihet og fleksibilitet i arbeidet, samtidig med at IT-avdelingen vernes mot kompleksitet og kan være trygge på at regler både er riktige og håndheves gjennom systemet. Skripter og andre statiske verktøy avskaffes. I stedet for femten verktøy for å administrere pc-er får man ett verktøy. Vi tilbyr muligheten til å ta små eller store skritt i retning av dynamiske arbeidsflater, uavhengig av om eller når man tenker seg en overgang til Windows 7.
Ifølge Sivertsen er dette hensynet lagt til grunn for den nye pakkingen av RESs teknologi: Produktene er endret slik at det er mulig å innføre den nye tilnærming skritt for skritt. De er delt opp i mindre komponenter som er mer egnet til å gi umiddelbar gevinst. Han mener dette åpner for brukersentrerte løsninger, og gir flere eksempler.
– Vi kan tenke oss at en medarbeider føler hun trenger et nytt IT-verktøy, for eksempel Microsofts skjemaprogram Visio. I selvbetjeningsordningen er Visio gjort tilgjengelig for vedkommendes rolle. Ønsket om å ta Visio i bruk registreres i systemet, og utløser en godkjenningsprosess, siden det jo også er snakk om en utgift som skal godkjennes, og fordi det må sørges for gyldig lisens. Denne prosessen håndteres i systemet, og medarbeideren varsles når alt er klart. Da gjøres Visio tilgjengelig i den dynamiske arbeidsflaten.
Et annet eksempel på brukersentrert IT inntreffer når en medarbeider inntrer en ny rolle i organisasjonen.
– I det øyeblikket rolle og nytt arbeidssted endres i HR-systemet, bygges arbeidsflaten dynamisk om. Alt som må endres av rettigheter, tjenester, e-postgrupper og så videre endres. Medarbeidere som begynner og medarbeidere som slutter håndteres også automatisk. I det øyeblikket statusen endres i HR-systemet, legges alle rettigheter og tjenester om i samsvar med ny status. Det gjør automatisk slutt på at nyansatte må vente i flere dager før «pc-en fungerer som den skal», og ingen tidligere ansatt har tilgang til noe internt system.
Alt Sivertsen beskriver, er ikke kommersielt tilgjengelig ved lanseringstidspunktet. I praksis må man vente til februar 2011 dersom man ønsker seg full tilgang til alle komponentene i Dynamic Desktop Studio.
En komponent i RESs assortiment som kan være spesielt interessant som enkeltprodukt, er VDX, en løsning som lar en virtuell arbeidsflate kjøre kode som er installert lokalt på den fysiske pc-en (se artikkelen Virtuell arbeidsflate kjører kode lokalt). Poenget med VDX («virtual desktop extender») er å kunne kombinere en virtuell arbeidsflate med tunge applikasjoner som Photoshop og Autocad, som det kan være uhensiktsmessig å legge inn i et virtualisert tilbud. VDX vil være tilgjengelig som «standalone» rett over nyttår, ifølge Sivertsen.
Les også:
- [23.02.2011] Dynamiske arbeidsflater også for småbedrifter
- [14.02.2011] Utvider virtuell pc med lokal programvare
- [07.02.2011] Enkel overgang til Windows 7
- [07.09.2010] Virtuell arbeidsflate kjører kode lokalt
- [27.05.2010] Politiet valgte en moderne løsning
- [04.03.2010] Enkel overgang til Windows 7