Med Apples dominerende rolle innen digitale musikkavspillere, iPod, er det ingen overraskelse at selskapets iTunes Music Store (iTMS) er den mest brukte, lovlige musikknedlastingstjenesten i de markedene hvor tjenesten tilbys. Dette skyldes blant annet god integrering mellom iPod og butikken gjennom iTunes-programvaren, men også at utvalget av andre nettjenester som tilbyr musikk til iPod er svært begrenset.
Men til tross for den dominerende rollen iTMS har i de fleste land, finnes det unntak. En fersk undersøkelse gjort av analyseselskapet Userneeds i Danmark, vise at langt flere dansker foretrekker musikktjenesten til teleselskapet TDC, TDC Musik, framfor iTMS. Tallene er henholdsvis 36 og 25 prosent.
I en rapport Userneeds presenterer i Jyllandsposten, forklares dette først og fremst med at TDC Musik tilbyr langt mer dansk musikk enn det iTMS gjør. Men hele forklaringen ligger ikke her, for også tjenester som Bilka og Føtex tilbyr mye dansk musikk - til lavere pris enn TDC Music.
Les også:
- [14.03.2006] Gratis musikk tilbys lovlig på nettet
- [11.01.2006] Adobe kjøpte rettighetsstyring for Office
- [29.12.2005] Sony tar inn på iTunes
- [25.03.2003] Legger skjult informasjon inn i musikken
- [09.09.2002] Platebransjen klarer ikke å stoppe piratkopiering
- [08.05.2001] Vannmerke skal sikre DVD-film
- [25.07.2000] Digital vannmerking fullstendig ubrukelig
- [06.07.2000] 'Sikker' MP3 funker bare i Windows
- [03.10.1998] Britisk Tono gir bort musikk med vannmerke
Det som skiller TDC Musik fra de andre, er muligheten til å laste ned mye av musikken som MP3-filer. MP3-filene støtter ingen form for rettighetsstyring, slik at de fritt kan benyttes på nesten alle typer musikkspillere og systemer. Det er heller ikke noe forbud mot å rippe CD-plater brukeren har brent med utgangspunkt i DRM-beskyttede WMA-filer, om til MP3. Det er står faktisk som et eget punkt under betingelsene. Men en slik konvertering vil nødvendigvis gå utover lydkvaliteten. De fleste filene har en bitrate på 192 kbit/s.
Det som skal hindre brukerne i å spre MP3-filene over alle vidder, er et integrert "vannmerke" i filene som kan identifisere den enkelte kunde. Hvis en slik fil dukker opp for eksempel gjennom en fildelingstjeneste, vet utgiveren hvor lekkasjen stammer fra.
Ideen med vannmerkede musikkfiler er alt annet enn ny, men er blitt lite brukt sammenlignet med mindre brukervennlige formet for rettighetsbeskyttelse. Dette er egentlig litt merkelig, siden metoden trolig løser det fleste problemene både brukere og bransjen strir med når det gjelder andre former for kopibegrensning.
Userneeds undersøkelser baserer seg på intervjuer med drøyt 1000 dansker med erfaring med det undersøkelsen dreier seg om.