JUSS OG SAMFUNN

Slåss mot JavaScript i Altinn

Klaget inn Altinn for lovbrudd, men tapte i alle instanser.

VANT IKKE FREM: Lars Bjørndal (bildet) klaget inn Altinn for diskriminering, ettersom portalen ikke fungerer uten JavaScript i nettleseren.
VANT IKKE FREM: Lars Bjørndal (bildet) klaget inn Altinn for diskriminering, ettersom portalen ikke fungerer uten JavaScript i nettleseren. Bilde: Dan A. Nachtnebel/Skjermdump:digi.no
10. feb. 2014 - 09:21

(digi.no): Lars Bjørndal har i flere år kjempet en stille kamp mot det han oppfatter som diskriminerende tekniske krav i statens prestisjeportal.

Altinn fungerer nemlig ikke uten JavaScript-støtte i nettleseren.

Bjørndal er blind og forholder seg til tekstbaserte nettlesere via skjermleser og leselist. Han sverger også til Linux. De foretrukne nettleserne er Elinks og Lynx, som i liten eller ingen grad støtter JavaScript.

Denne kombinasjonen, som ifølge ham fungerer utmerket til nettbank og avislesing, setter Altinn-løsningen en effektiv stopper for.

– Dumt jeg ikke kan fylle ut selvangivelsen på egenhånd med den nettleseren jeg måtte ønske, og som jeg kjenner og bruker til det meste, synes Bjørndal, som er IKT-rådgiver for Statlig spesialpedagogisk tjeneste (Statped).

Et raskt blikk på nettjenestens HTML-kode viser at selv noe så grunnleggende som lenker er proppet med skript. Uten noen fallback-løsning.

– Dette viser at koden er unødvendig komplisert. JavaScript blir brukt i en situasjon der det slett ikke trengs, sier Bjørndal til digi.no og viser til et vilkårlig eksempel:

width:550px;word-wrap:break-word;border:solid gray;border-width:.1em .1em .1em .8em;padding:.2em .6em;">


 id="ctl00_ctl00_MasterPageContent_PageContent_ucResultList_lstResults_ctrl0_lblSubjectLabel" title="..." href="javascript:WebForm_DoPostBackWithOptions(new WebForm_PostBackOptions("ctl00$ctl00$MasterPageContent$PageContent$ucResultList$lstResults$ctrl0$lblSubjectLabel", "", true, "", "../Dispatcher/Dispatcher.aspx?ReporteeElementID=93070099", false, true))">

Han får full støtte av teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software.

– Det er ikke bare blinde som sliter med Altinn. Opera Mini-brukere kommer heller ikke inn. Opera Mini eksekverer noe JavaScript på tjener-siden, men når systemet er fullstendig basert på JavaScript stopper det opp, sier han.

JavaScript skaper frustrasjoner for brukerne og kunne vært unngått, sier Håkon Wium Lie. <i>Bilde: Per Ervland</i>
JavaScript skaper frustrasjoner for brukerne og kunne vært unngått, sier Håkon Wium Lie. Bilde: Per Ervland

Wium Lie oppfant stilsett (Cascading Style Sheets, CSS) og er kjent verden over for sitt arbeid med webstandarder. Eksperten mener det er nærliggende å sammenligne Altinns valg av JavaScript som fundament med BankIDs avhengighet av Java.

– Begge valg løser noen problemer for utviklerne, men skaper frustrasjoner for brukerne. Og begge valg kunne vært unngått, slår han fast.

Tapte i alle instanser

Bjørndal klaget i 2011 Altinn inn for brudd på lov om universell utforming, som krever at nettløsninger myntet på allmennheten må fungere for alle.

Etter over to års saksbehandling kom Likestillings- og diskrimineringsombudet i april 2013 fram til at klagen måtte avvises.

Rett før jul fikk han endelig avslag, etter å ha tapt også ankebehandling hos Likestillings- og diskrimineringsnemda. Hele vedtaket kan du lese her (pdf).

– JavaScript er i seg selv ikke problematisk i tilknytning til bruk av hjelpemidler for synshemmede. At enkelte sluttbrukere, som klageren, foretrekker å bruke en nettleser som ikke er kompatibel med Altinns valgte løsning, må derfor ses på som et valg som ikke er knyttet til funksjonsevne, skriver nemda.

I motsetning til ombudet kom nemda frem til at Altinn er universelt utformet. De påpeker blant annet at det i retningslinjene til WCAG 2.0 ikke stilles noe eksplisitt krav til alternativ for JavaScript.

Ba om alternativ

Fra vedtaket kan vi lese at Altinn selv så behov for å skape en alternativ versjon, slik at portalen ville fungere også uten JavaScript.

Selv om dette var med i kravspesifikasjonen, så kunne ikke IT-giganten Accenture, som har utviklet Altinn helt siden starten i 2003, imøtekomme kravet.

«Når det gjelder den opprinnelige kravspesifikasjonen for ny sluttbrukerløsning i Altinn som ble realisert høsten 2010 ble universell utforming tatt med. Altinn stilte som krav at løsningen skulle fungere uten script, men dette kunne ikke imøtekommes av leverandøren.»

Jørgen Ferkingstad er kommunikasjonsansvarlig for Altinn.
Jørgen Ferkingstad er kommunikasjonsansvarlig for Altinn.

– De opprinnelige kravene som ble stilt til leverandør var basert på WCAG 1.0 AA (Web Content Accessibility Guidelines) fra 1999, der det var eksplisitt prioritet 1 krav (6.3) vedrørende JavaScript. Da WCAG 2.0 ble ferdigstilt av W3C desember 2008 så valgte prosjektet å oppdatere kravene til WCAG 2.0 AA, og der var dette kravet fjernet.

– Det er WCAG 2.0 som er anbefalt brukt av W3C, og der finnes det altså ikke lenger krav om at websider må kunne fungere uten JavaScript. Også Difi anbefaler WCAG 2.0 AA ifbm. universell utforming, forteller Jørgen Ferkingstad, pressekontakt og redaktør for Altinn til digi.no.

Ferkingstad legger til at JavaScript er svært vanlig i rike nettapplikasjoner, deriblant Facebook, Twitter og Google Docs. I Altinn kommer skriptene til anvendelse blant annet for å tilpasse skjemaene bedre til brukeren underveis i utfyllingen, for eksempel ved at skjemaet endret seg avhengig av hva man svarer på foregående spørsmål.

– Dyrt å bytte

Håkon Wium Lie har engasjert seg i temaet som har vært diskutert på e-postlisten til Elektronisk Forpost Norge (EFN) hvor han blant annet skriver:

– Problemet til Altinn er nok heller at de har basert seg på et rammeverk som er fullstendig basert på JavaScript, selv for trivielle oppgaver som å følge en lenke.

– Jeg tipper mesteparten av front-koden til Altinn vil måtte kasseres dersom det kreves et JavaScript-fritt Altinn. Det er dyrt, og vil ta tid. Derfor strittes det heftig imot.

Opera-direktøren har som grunnprinsipp at websider bør fungere uten JavaScript, så kan man heller bruke script for å legge til litt ekstra.

– De tingene som programmerere bruker JavaScript for å oppnå bør deretter bygges inn i deklarative formater som HTML og CSS. Det var på denne måten vi fikk "a:hover" i CSS og <input type=date> i HTML5.

Vi er enige med Håkon Wium Lie i at deler av front-end-rammeverket er modent for oppdatering Skal byttes ut

Jørgen Ferkingstad gir kritikerne rett i at deler av front-koden til Altinn med fordel kan byttes ut.

– Vi er enige med Håkon Wium Lie i at deler av front-end-rammeverket er modent for oppdatering, så vi stritter ikke i mot. Dette vil også være nødvendig for at Altinn skal få på plass responsivt skjemadesign for å kunne støtte mobile plattformer på en bedre måte. I den forbindelse kan det også være naturlig og se på bruken av JavaScript, sier Altinn-redaktøren.

For øvrig har Altinn fått på plass et REST API (programmeringsgrensesnitt). Ferkingstad forteller at dette gjør det mulig å lage plattformuavhengige grensesnitt mot tjenester i Altinn.

– Det er for eksempel mulig å lage en Opera-plugin for Altinn meldingsboks. Men akkurat denne saken handler om at Likestillings- og diskrimineringsnemnda ikke ga klageren medhold, begrunnet med at det faktisk finnes verktøy blinde kan bruke som takler JavaScript og dermed også bruk av Altinn i dag.

Bør fjernes

Slik digi.no forstår partene så er det ingen som finner det hensiktsmessig at lenker er bygget opp av JavaScript.

– Det er opplagt at vi kan redusere bruken av JavaScript noe. Som Håkon Wium Lie sier er det brukt også på lenker enkelte steder. Det bidrar ikke til bedre brukeropplevelse og har ikke noe med rammeverket å gjøre, så det bør fjernes, vedgår Jørgen Ferkingstad i Altinn.

På sikt satser Altinn på å kunne tilby sine brukere et bedre og mer moderne alternativ til dagens skjemamotor. Hvorvidt det er aktuelt å lage en JavaScript-fri versjon av denne kunne Ferkingstad imidlertid ikke si noe om, men det vil helt sikkert være noe som vurderes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.