I morgen starter årets utgave av den årlige Google I/O-konferansen. Konferansen ble første gang arrangert i 2008. Til nå har konferansen både vært det viktigste samlingspunktet for utviklere som vil lære mer om hvordan de kan bygge videre på Google eksisterende og nye teknologier, men den har også vært den viktigste arenaen for lansering av nye Google-produkter.
I år blir Google I/O mer utviklerorientert enn tidligere. Riktignok vil deltakerne sikkert få utdelt nye dingser å utforske og «leke med» også i år, men det vil bli færre lanseringer av helt nye produkter.
– [Årets Google I/O] kommer til å bli annerledes. Dette er ikke et tidspunkt hvor vi har mange nye produkter eller et nytt operativsystem underveis, forteller Sundar Pichai, Googles sjef for Chrome og nå også Android, i et intervju med Wired i går.
Men noen nye produkter vil nok bli avduket under den tre timer lange hovedtalen i morgen. Det aller mest av konferansen vil bli strømmet i sanntid.
Google kommer vanligvis med større og mindre nyheter flere ganger i uken. Men denne uken har mengden av kunngjøringer allerede økt betraktelig. Samlingen av gratis lagringsplass har digi.no allerede omtalt.
Blant de øvrige nyhetene er en mulighet for mobilnettsteder til å vise innholdsanbefalinger til leserne, basert på hva leserens Google+-kontakter har delt eller plusset.
Nytt er det også at alle utviklere av Android-apper nå kan svare på tilbakemeldinger fra brukere i Google Play via Google Play Developer Console.
Det er også klart av Google under I/O skal vise fram et stort sensornettverk i samarbeid med O'Reilly Data Sensing Lab. Nettverket består av en mengde Arduino-baserte miljøsensorer som sammen skal sende mer enn 4000 kontinuerlige strømmer med data om temperatur, fuktighet og luftkvalitet over et ZigBee-basert nettverk til Google Cloud Platform, hvor dataene skal behandles og visualiseres. Hele systemet, inkludert maskinvaren, skal gis ut som åpen kildekode.
Det gjenstår likevel å se om Google i år greier å overgå fjorårets overraskelse:
Forventninger
Noen produktnyheter ventes likevel, men da helst oppgraderinger av eksisterende produkter. Android 4.3 blir nok avduket i morgen, og trolig kommer det ett eller flere nye Nexus-produkter. Det har også blitt snakket om at Google Maps skal få en skikkelig ansiktsløftning og at Google Now skal integreres inn i Chrome eller søkesiden til Google. Men selv om det eventuelt er hold i ryktene, er det langt fra sikkert at alt dette blir lansert denne uken.
Android og Chrome
Tilbake til intervjuet med Pichai. For det er liten tvil om at Android og Chrome vil danne grunnlaget for det meste som vil skje under årets Google I/O. Men det er ventet at nyhetene under konferansen i første rekke vil dreie seg om ting plattformene muliggjør, ikke om plattformene i seg selv.
Pichai forteller blant annet om hvordan han ser for seg forholdet mellom Android og Chrome i tiden framover. Med Chrome menes også operativsystemet Chrome OS.
– Vi omfavner begge og fortsetter å investere i begge. Så på kort sikt blir det ingen endringer. På lang sikt vil selve databehandlingen diktere endringene. Vi lever oss gjennom et vesentlig øyeblikk i tiden. Det er en verden med flere skjermer, smarte displayer, med mengder av lavpris databehandling, med store sensorer bygget inn i enheter. Ved Google spør vi hvordan vi kan bringe samme noe sømløst og vakker og intuitivt på tvers av alle disse enhetene., Bildet kan komme til å se annerledes ut om et år eller to, men på kort sikt har vi Android og vi har Chrome, og vi endrer ikke den kursen, forteller Pichai til Wired.
Han legger til at Google i stor grad forsøker å finne fellestrekk ved de to plattformene, ikke minst i nettleserlaget. Et eksempel på dette er dette spillet, som startes opp og vises i Chrome på en pc, men hvor man bruker Chrome på mobilen til å styre handlingene på pc-skjermen. Hensikten er å utnytte sensorene i mobilen i en pc-orientert kontekst.
Pichai blir i intervjuet spurt om forholdet til Facebook, Amazon og Samsung, som alle på hver sin måte utnytter åpenheten i Android til på måter som gir Google mindre kontroll. Men svarene er omtrent de samme som styreformann i Google, Eric Schmidt, kom med for noen uker siden.
Mer interessant er det Pichai forteller om oppdateringsprosessen til Android.
– Vi gjør oss tanker om hvordan vi kan få Android til bedre å håndtere oppdateringer. Vi ser det finnes måter vi kan gjøre dette, men det er fortsatt tidlig. Vi snakker med våre partnere og jobber oss gjennom det. Vi trenger tid til å funne ut mekanikken, men det er definitivt et fokusområde for meg og teamet, sier Pichai.
Les også:
- [13.07.2012] Tidenes mest avanserte vekkerklokke?
- [28.06.2012] Her er Googles første nettbrett