BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir Microsofts Windows 7

Funksjonalitetsmessig er Windows 7 så godt som ferdig. Her kan du se resultatet.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
17. jan. 2009 - 08:51

Windows 7 ble offisielt gjort tilgjengelig i en betaversjon i forrige uke. digi.no har sett nærmere på denne utgaven og installert den på en, etter dagens standard, temmelig gjennomsnittlig stasjonær PC rent ytelsesmessig.

Microsoft har overrasket mange positivt med de utgavene av Windows 7 som til nå har blitt distribuert til mange, og selv om betaversjonen ikke akkurat oppleves som feilfri, så framstår den som et godt utgangspunkt.

Microsoft har ikke oppgitt noe offisielt lanseringstidpunkt utover at den vil komme senest tidlig i 2010. Hvor mye tidligere utviklingen av den faktisk fullføres, avhenger blant annet av tilbakemeldingene fra brukerne av denne betaversjonen. Det er flere millioner som har lastet den ned, og selv om sikkert bare en lite brøkdel vil sende tilbakemeldinger om feil og mangler til Microsoft, bør den omfattende testgruppen greie å luke temmelig mange feil, i alle fall de som velger å bruke betaversjonen daglig.

Det frarådes dog å bruke betaversjoner i produksjonsmiljøer, og det gjelder ikke minst operativsystemer.

I denne illustrerte gjennomgangen går vi gjennom installasjonen av Windows 7 beta og en del av den nye funksjonaliteten som den endelige utgaven av operativsystemet skal tilby.

Betaversjonen er ifølge Microsoft funksjonsferdig, noe som normalt betyr at den har den samme funksjonaliteten som den kommende lanseringsversjonen.

I tillegg til det som kommer fram i bildeserien, kan vi nevne at vi har installert blant annet Firefox, Adobe Flash, Adobe Reader, Java, Office 2003, Windows Live Messenger 2009, Apple iTunes og Quicktime, samt Google Earth i betautgaven, uten at vi opplevde problemer under installasjonen eller under noen minutters bruk.

Vi koblet i tillegg til en del USB-basert maskinvare som alle ble oppdaget. Dette inkluderte en nyere Canon-kamera, en Apple iPod og en Garmin GPS, samt diverse USB-baserte minnepinner. Alt fungerte som ventet.

Litt overraskende var det at også undertegnedes gamle Casio Exilim EX-Z3-kamera ble oppdaget. I løpet av de 1,5 årene jeg bruke Windows Vista, var det umulig å få overført bilder fra kameraet via USB. I Windows XP har det derimot aldri vært noe problem.

Vi koblet også til et eldre Sony videokamera til via Firewire. Nokia-mobilen vi testet ble også oppdaget, og installasjonen av drivere gikk fint. Men Nokia PC Suite ville ikke la seg installere. Det skyldes nok først og fremst en operativsystemsjekk i installasjonsprogrammet fra Nokia.

Det er vanskelig å konkludere noe når det gjelder hastigheter og ytelse, og det oppleves nok gjerne som litt urettferdig at dette gjøres med en betaversjon som nok blant inneholder monitoreringskode som ikke vil være med i den endelige utgaven. Likevel oppleves betaversjonen som rask og lydhør.

Et unntak er likevel hvis man veksler litt mellom mapper som inneholder store mengder med mediefiler. Da opplever vi rett som det er at vi ikke får se innholdet i en mappe i Windows Explorer før progresjonsviseren på toppen har gått hele veien fra venstre til høyere. Dette har vi også opplevd som et betydelig problem i Windows Vista. Vi antar det er en form for indeksering som foregår, men kunne ikke denne gjøres bakgrunnen på tidspunkter når harddisken ellers ikke er i bruk? Slik det fungerer nå kan det ta minutter før innholdet i mappen, dersom datamengden er på noen gigabytes, blir tilgjengelig for brukeren.

Se hele bildeserien her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.