Tim Berners-Lee, sjefen for World Wide Web Consortium (W3C), kunngjorde for snart et år siden at det var på tide å revidere HTML-språket (HyperText Markup Language). Versjon 4 av standarden kom i 1997, etterfulgt av en mindre oppdatering (4.01) i slutten av 1999.
I går kunne W3C melde at det første tidlige utkastet til HTML 5 er klart. Utkastet er laget av W3Cs HTML Working Group, som har nærmere 400 medlemmer fra blant annet AOL, Apple, Google, IBM, Microsoft, Mozilla, Nokia og Opera.
- HTML er selvfølgelig en veldig viktig standard, sier Berners-Lee, som stod bak den første utgaven av språket.
- Jeg er glad over å kunne se at fellesskapet av utviklere, inkludert leverandører av nettlesere, jobber sammen for å videreutvikle weben på best mulig måte. Det å samordne forslagene fra så mange mennesker, er et vanskelig arbeid, det samme er utfordringen ved å måtte balansere stabilitet med innovasjon og pragmatisme med idealisme, sier Berners-Lee i en pressemelding.
Til tross for dette, ønsker W3C at enda flere aktører begynner å bidra aktivt til arbeidet, ikke minst leverandører av webutviklingsverktøy.
Les også:
- [15.09.2008] - HTML 5 blir først ferdig i 2022
- [12.06.2008] Dette må du vite om HTML 5
- [14.05.2007] Enighet om grunnlaget for neste HTML
- [11.04.2007] Mener W3C bør ta utgangspunkt i HTML5
- [15.03.2007] Mener XHTML er uheldig for brukerne
- [08.03.2007] Nå skal vi få mer avanserte nettsider
Siden HTML 4 kom har weben endret seg dramatisk, fra å inneholde først og fremst statisk innhold til nå å kunne tilby webapplikasjoner med funksjonalitet som ligner mye på den som tilbys fra vanlige skrivebordsapplikasjoner og med utstrakt bruk av multimedia.
W3C mener at Ajax og relaterte innovasjoner har drevet fram behovet for en ny standard som tillater folk å lage webapplikasjoner som samhandler på tvers av stasjonære og mobile plattformer.
Det første utkastet til HTML 5 inneholder en rekke nyheter, blant annet et programmeringsgrensesnitt (API) for opptegning av todimensjonal grafikk, for integrasjon og kontroll av lyd- og videoinnhold, for administrasjon av persistent datalagring på klientsiden, samt for å gjøre det mulig for brukere å redigere dokumenter og deler av dokumenter på en interaktiv måte.
Dessuten skal det bli enklere å representere vanlige sideelementer gjennom tagger som section, footer, nav (for navigasjon) og figure. Den sistnevnte skal kunne brukes for å tilegne en tittel eller bildetekst til et fotografi eller annet integrert innhold.
En rekke attributter til eksisterende tagger vil ikke lenger støttes, fordi man mener funksjonaliteten disse gir, bedre kan håndteres med CSS. Dette gjelder for eksempel align, som i dag kan brukes sammen med en rekke tagger, samt bruken av border sammen i taggene table, img og object.
Hele det første utkastet til HTML 5 er tilgjengelig her, mens en oversikt over endringene siden HTML 4, er tilgjengelige på denne siden.
Webutviklere vil kunne skrive HTML 5 ved å bruke enten vanlig HTML-syntaks eller en XML-syntaks.
Også det videre arbeidet med HTML 5 skal være en fullstendig offentlig prosess.