Google jobber hardt med å utvikle kunstig intelligens-teknologien via sitt DeepMind-system, som allerede har fått mange oppgaver. Én av dem er å kontrollere kjølesystemene i sine datasentre. Det melder blant andre Engadget.
På den offisielle DeepMind-bloggen beskriver Google hvordan selskapet benytter DeepMind til autonom, direkte styring av kjølingen i datasentre – riktignok med menneskelig tilsyn.
Analyserer handlinger
Måten systemet fungerer på er at Googles skybaserte AI-system henter inn data fra flere tusen sensorer med intervaller på fem minutter, og mater disse dataene inn i et såkalt nevralt nettverk.
Dette nettverket benyttes så til å beregne hvordan ulike kombinasjoner av tiltak vil påvirke energiforbruket fremover, og på bakgrunn av dette identifisere hvilke tiltak som minimerer energiforbruket samtidig som sikkerheten ivaretas.
Tiltakene sendes tilbake til datasentrene fra det skybaserte AI-systemet, hvor de verifiseres og implementeres av det lokale kontrollsystemet.
Systemet er i stand til å vurdere milliarder av potensielle tiltak på egen hånd for å finne frem til de tiltakene som er gode, og eliminere de som er dårlige. I tillegg benytter systemet et tostegs-verifikasjonssystem som vurderer tiltakene opp mot de lokale begrensningene ved hvert enkel datasenter.
30 prosent forbedring
Systemet er under konstant overvåking og baserer seg også på kontinuerlig kommunikasjon mellom den skybaserte AI-delen og den fysiske infrastrukturen. Et annet viktig aspekt ved løsningen er systemet alltid kan overstyres manuelt av mennesker ved behov.
Den høyteknologiske kontrolløsningen har kun vært på plass i noen måneder, og ifølge Google har man allerede sett energibesparelser på solide 30 prosent sammenlignet med tidligere. Siden systemet er læringsbasert forventer selskapet imidlertid å se enda høyere effektivitet i tiden fremover.
Ifølge Google er datasentre bare begynnelsen for denne type løsninger, og på lang sikt ser selskapet for seg å bruke teknologien i andre industrier.
Les også: Flere frykter roboter vil ta jobben »