I går tok EU et viktig skritt mot en regulering som tar sikte på å redusere prisen på mobilsamtaler over landegrensene innen EU- og EØS-området med 70 prosent. Det er nå sannsynlig at nye regler kan iverksettes fra tidlig i juni, og at det innføres makspris på både oppringing og mottak av samtaler: Det gjenstår bare mindre uenighet mellom kommisjonen, parlamentet og ministerrådet om hva som må gjøres.
Les også:
- [10.07.2007] Stadig dyrt å bruke mobilen i utlandet
- [24.05.2007] Nå blir det billigere å ringe i utlandet
- [16.05.2007] Kompromiss i EUs strid om mobil roaming
- [25.04.2007] Strid i EU kan utsette billig roaming i Europa
- [12.04.2007] Billigere roaming i EU er ett skritt nærmere
Mobiloperatørene har kjempet mot reguleringen, og bedt om at myndighetene lar prisene falle på markedsmessig vis.
I en pressemelding, sier den danske teleanalytikeren John Strand at reguleringen vil være dyr for bransjen på kort sikt.
– På lang sikt er den antakelig det beste som er skjedd hos operatørene på mange år. Aksjonærene kan begynne å juble, skriver Strand.
Strand mener EU begår den kardinalfeilen å tro at mobiloperatørene er de eneste som betjener markedet for samtaler over landegrensene, og at reguleringen vil bidra til å sikre at mobilen får et monopol.
Resonnementet peker på at reguleringen vil gjøre det vanskeligere for tilbydere av alternative – og rimelige – kommunikasjonsformer, som Skype, å konkurrere med mobiloperatørene. Når myndighetenes inngripen vanskeliggjør denne konkurransen, vil alternativene til mobiloperatørene få problemer, og nykommere med kreative og nye ideer vil oppleve store utfordringer med å skaffe seg startkapital.
– Det som vil skje nå på det mobile markedet er helt enkelt at prisene på roaming vil falle, politikerne kan være stolte over sin innsats, og de mange selskapene innen kommunikasjonsbransjen som tilbyr alternative former for telefoni eller rimeligere priser på roaming vil ha problemer med å klare seg.
Og Strand legger til:
– EU har lagt grunnlaget for et monopol for mobiloperatørene. Nå har de anledning til ikke bare å tilby roaming, men også konkurransedyktige priser.
Strand viser til hva som skjedde i Danmark, Sverige og Norge da mobilprisene falt: Bruken økte så mye at operatørene tjente langt mer enn før. Han tror noe tilsvarende nå vil skje med bruken av mobil i andre land.
– Det EU har gjort er et prima eksempel på hvor farlig det kan være å regulere et marked med hard konkurranse… I de kommende 18 til 24 månedene vil vi se klare bevis på at de politiske systemene mangler innsikt i pris, regulering og hvordan telebransjen virker. Dette vil drepe innovasjon samtidig som det oppretter et monopol for mobiloperatørene.
Strand anklager EU-kommissær Viviane Redding og de øvrige EU-toppene for kortsiktig higen etter anerkjennelse fra velgere.
– Glemte de å fortelle sluttbrukerne om hvordan dette vil innvirke på konkurranse og fornying på lang sikt, eller visste de rett og slett ikke bedre? EU har gitt europeiske mobiloperatører den største presangen de kunne ønsket seg: Grunnlaget for et kommunikasjonsmonopol på tvers av landegrensene, skriver Strand til slutt.