JUSS OG SAMFUNN

Slik er seks måneders DLD-data i praksis

Politiker kombinerer egne teledata med kart i avslørende animasjon.

Utsnitt av kartet som viser hvor Malte Spitz har vært i en halvårsperiode og hva han har brukt. Trykker man på avspillingsknappen kan man se bevegelsene hans over tid.
Utsnitt av kartet som viser hvor Malte Spitz har vært i en halvårsperiode og hva han har brukt. Trykker man på avspillingsknappen kan man se bevegelsene hans over tid.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mars 2011 - 15:08

Arbeiderpartiet (AP) og Høyre ble i går enige om at norske ekom-leverandører skal oppbevare trafikkdata og aksessinformasjon i seks måneder. Det kan være vanskelig for mange å se for seg hva dette egentlig innebærer av data, men den tyske politikeren Malte Spitz (De grønne) har i samarbeid med Zeit Online laget et interaktivt kart som godt illustrerer hva man kan lese ut av tilsvarende trafikkdata som de et flertall av norske stortingspolitikere vil at ekomoperatørene skal ta vare på i seks måneder.

Ifølge avtalen mellom AP og Høyre vil man i Norge riktignok ha rett til å se data DLD-dataene om seg selv. I Tyskland måtte Spitz saksøke Deutsche Telekom for å oppnå det samme.

Dataene Spitz har offentliggjort finnes her i et regneark med drøyt 35 000 rader.

Dataene omfatter start- og sluttidspunkter, tjenestetype, om samtalen eller tekstmeldingen er innkommende eller utgående, lengde og breddegrader, samt id-nummeret til mobilmastene. Dataene omfattet også motpartens telefonnummer i de tilfellene det var relevant, men akkurat disse dataene har Spitz valgt ikke å offentliggjøre.

Hver for seg er ikke postene særlig interessante, men samlet kan man stort sett se hvor Spitz har vært til enhver tid i perioden august 2009 til februar 2010. Dette kan vises som en animasjon i det interaktive kartet, som finnes på denne siden.

Ifølge Zeit Online viser kartet med ganske stor nøyaktighet hvilke byer Spitz har besøkt, hvor han har jobbet, spist og sovet. Man kan også se når han har snakket i telefonen og når han har vært utilgjengelig.

I det interaktive kartet har Zeit Online også kombinert trafikkdataene med annen informasjon som er tilgjengelig på nettet, blant annet i avisartikler, Twitter og blogger. Dette gjør det i mange tilfeller mulig å se hvorfor Spitz for eksempel oppholdt seg i München den 8. september 2009.

Spitz hadde ikke mobilen skrudd til enhver tid, men hans posisjon har blitt registrert 78 prosent av tiden.

I artikkelen nevner Zeit Online låten «Computerweld» med Kraftwerk, opprinnelig fra 1981. I den beskrives blant annet en fjern virkelighet hvor menneskene har mistet kontrollen over sine personlige data til offentlige myndigheter. I videoen nedenfor kommer disse strofene etter omtrent fem minutter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra