JUSS OG SAMFUNN

Slik er UDIs sabotasje av IT-Norge

Et uvanlig knep måtte til for å få IT-ekspert Lloyd Clark inn i Norge, der han har kone og barn.

21. mars 2007 - 07:49

Bransjeforeningen IKT-Norge ønsker at norske myndigheter og politikere skal legge forholdene til rette for at IT-eksperter kan få komme til Norge å jobbe uten å måtte stå opptil et halvt år i kø hos UDI mens søknaden behandles.

– Det er innlysende at eksperter ikke vil gå på gress og kanskje uten å kunne si ja til andre oppdrag i opptil seks måneder, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, som frykter at vi taper i den globale konkurransen om arbeidskraft.

    Les også:

Anne Cathrine Elster er blant dem som selv har erfart UDI-problemet på kroppen. Hun har doktorgrad fra Cornell University i USA og er i dag faglærer ved Institutt for datateknikk ved NTNU.

Elster har vært gift i ni år med amerikanske Lloyd Clark, og sammen har de en datter på to år, som ble døpt i Nidarosdomen i 2005.

Sommeren 2006 skulle Lloyd flytte til Norge sammen med Elster som skulle begynne undervisningen sin ved NTNU. Lloyd Clark har doktorgrad med toppkarakterer fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, og hadde fått tilbud om jobb ved Atmel i Trondheim.

Å få arbeidstillatelse skulle vise seg å bli en møysommelig prosess.

Søknad ble sendt via Atmel og konsulatet i Houston 14. juni i fjor. Det norske konsulatet i Houston kontaktet så Lloyd 12. juli og fortalte at de måtte ha kopi av hans kones arbeidstillatelse i USA.

Lloyd hadde allerede sendt inn informasjon om passnummer og personnummer på datteren og ektefellen, slik det var bedt om i papirene.

– Det var ikke innlysende at de også ønsket sertifiserte kopier av passene, forteller Elster til digi.no.

Lloyd var i kontakt med konsulatet i Houston, men det virket som de kun videreformidlet status fra UDI.

Siden hørte ekteparet ikke annet enn at søknaden var mottatt. Atmel fakset over kopi av billettene til UDI, men heller ikke det var bevis nok. I august måtte Lloyd avbestille sin billett dagen før han skulle av gårde for å gjenforenes med Marie og ektefellen.

Da både Atmel og Elster snakket med UDI mot slutten av august, viste det seg at UDI ennå ikke hadde oppnevnt en saksbehandler. Ingen i UDI kunne si noe om hvor lenge det kunne ta, annet enn «det kan fort ta noen måneder».

– Det var ikke akkurat det en hard arbeidende IT-mamma ønsker å høre med en nesten toåring på slep, forteller Elster som synes det er forunderlig at noen i det hele tatt lurer på hvorfor Norge aldri fyller innvandringskvoten for kvalifisert arbeidskraft.

Løsningen ble til slutt at Elsters far, som er sivilingeniør, anbefalte sin datter å kontakte Tekna (tidligere Norges Sivilingeniørers Forening) for å få bistand derfra.

Teknas juridiske avdeling tok affære, og da fikk UDI plutselig hastverk. 31. august kom en melding fra Tekna om at de hadde vært i kontakt med UDI, at søknaden var innvilget, og at papirene lå klare i Houston.

Lloyd Clark sammen med sin kone Anne Cathrine og datter Marie på et favorittspisested ved Austin, Texas i USA.

– Hadde det ikke vært for denne hjelpen hadde vi nok ikke vært i Norge nå, sier Elster som måtte være alenemor i Trondheim uten mulighet for engang å kunne få besøk av ektefellen.

Hun synes det er tragisk at man må bruke jurister fra fagforeninger for å kunne skjære gjennom mølla til UDI.

I dag er hele familien omsider sammen og selskapet Atmel nyter godt av sin spisskompetanse fra USA.

Elster legger til at også IKT-selskaper i USA slåss om IT-eksperter som Lloyd med spisskompetanse og 15 års erfaring. Hun mener Norge er heldig som har fått IT-kompetansen til Norge. Både Elster og Lloyd måtte gå ned i lønn for å jobbe i Norge.

– Doktorgrader innen IKT er verdsatt mye høyere i USA, der en ikke bare får utelling fra antall år fra når man gikk ut med master, men også får tillegg for både doktorgrad og fra å ha grader fra topp-universitet i USA, forteller Anne Cathrine Elster til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra