I dag har rundt 400.000 norske boliger fiber, og dermed tilgang på bredbånd på over 100 Mbps, som er målsettingen den nye Høyre FrP-regjeringen opererer med i sin regjeringsplattform. Torsdag kunne digi.no melde at en full utbredelse av kablet nett, fiber eller Coax, vil koste mellom 20 og 30 milliarder kroner.
Toril Nag, konserndirektør for Lyse Tele, mener imidlertid at regjeringen med enkle grep kan øke antall husstander som har mulighet for å få tilgang til fiber – uten at det koster enorme mengder milliarder.
– Hvis regjeringen hadde subsidiert hver husstand i de mindre befolkede områdene med 10.000 kroner hver, ville ytterligere 400.000 boliger komme innenfor de kommersielt interessante områdene, skriver Nag i en e-post til digi.no.
En statlig investering på ca. 4 milliarder kroner ville med andre ord øke potensialet for fiberutbygging fra dagens 55 prosent til 75 prosent av dagens husstander.
Men: Det fordrer at den nye regjeringen får på plass harmoniserte «graveregler», altså et regime som gjør at bredbåndsentreprenørene får gravd fremføringsveier til kablet nett på en billigst mulig måte.
Nag er imidlertid klar på at en utrulling til samtlige av landets husstander vil ta tid.
– Hvis vi legger til grunn at vi har brukt 10 år på å bygge til de i overkant av 500 000 husstandene som ligger (tilknyttet eller ved tomtegrense) på Altibox-netter, kan det ta en del år å bygge til de resterende ca. 1,7 millioner husstandene, skriver Nag. Men de resterende husstandene vil kunne komme til raskere. Årsaken er at utbyggerne er mer effektive nå enn de var for 10 år siden.
– Utfordringen er at det er en rekke områder som i dag er ulønnsomme å bygge ut for kommersielle aktører. Våre analyser tilsier at det på kommersiell basis vil bli bygget ut fibernett til i overkant av en million husstander, i tillegg til bedrifter og offentlige virksomheter i disse områdene, skriver Nag.
Det er nettopp de kommersielt ulønnsomme prosjektene som er viktige. Norge er et langstrakt land, med spredt bosetning. Det store politiske spørsmålet er hvor mye kapital staten vil ligge inn for å sikre denne infrastruktur-investeringen.
Slik regjeringsplattformen av flere blir tolket vil nett konkurrere med vei, jernbane og kollektivinvesteringer – hvor den påtroppende regjeringen har store ambisjoner.
Les også:
- [23.10.2013] Telenor kjøper svensk fiber og kabel