Windows har i mange år blitt kalt for «bloatware», altså at nye versjoner av programvaren stadig tar mer plass, uten at brukerne oppfatter at den blir mye bedre av den grunn. Noe av årsaken til dette inntrykket, er nok at Windows gjennom årene har fått mye funksjonalitet som langt fra alle benytter eller har behov for, men som blir installert likevel. Men med større og billigere harddisker og SSD-er i pc-ene, har denne kritikken stilnet noe av.
Plassbegrensninger
Det nye med Windows 10 er at operativsystemet ikke bare kunne installeres på enheter med ganske generøs lagringsplass. Operativsystemet skal også kunne brukes av eksisterende og relativt billige smartmobiler, hvor lagringsplassen ofte er langt mer begrenset.
Microsoft forklarer hvordan selskapet kan redusere størrelsen på Windows 10-installasjonen med et sted mellom 1,5 og 15 gigabyte. Dette avhenger riktignok mye av maskinvaren til den enkelte enhet.
To metoder
Den ene metoden, som vil gjelde de fleste enhetene, er komprimering av systemfilene. Testversjonene som nå er tilgjengelige, har tatt i en effektiv komprimeringsalgoritme som kan komprimere systemfilene med mellom 1,5 og 2,6 gigabyte, avhengig av systemet er 32- eller 64-bits.
Komprimeringen avhenger dog av at systemet er maskinvaremessig godt nok utstyrt til at komprimeringen ikke fører til at systemet oppleves som tregt. Det er særlig to faktorer som avgjør dette. Den ene er at CPU-en kan dekomprimere filene kjapt når de hentes fra filsystemet. Den andre faktoren er mengden av systemminne (RAM). Denne mengden avgjør hvor ofte enheten må hente og dekomprimere filer fra flashminnet. Også apper installert fra Windows Store vil komprimeres på samme måte.
Når man oppgraderer en eksisterende enhet til Windows 10, vil installasjonsprosessen automatisk komprimere filene dersom enheten anses å kunne håndtere dette uten at det går merkbart utover hvor raskt enheten reagerer på brukerens handlinger. På enheter som er for svake for dette, vil systemfilene installeres ukomprimert.
Gjenoppretting
Den andre måten som tas i bruk for å spare plass, handler om at Windows-funksjonene Refresh og Reset ikke lenger skal bruke separate image-filer for gjenoppretting. Dette er allerede tilfellet for Windows-baserte smartmobiler, men kan bety mellom 4 og 12 gigabyte med mer ledig plass på lagringsenhetene til nettbrett og pc-er.
I stedet for å bruke egne image-filer, vil Refresh- og Reset-funksjonene bygge om operativsystemet ved å bruke systemfilene som allerede er installert. En annen fordel med dette er at man slipper å måtte laste ned alle oppdateringene til operativsystemet på nytt etter en gjenoppretting.
Utfordringen
For enheter med begrenset lagringsplass, hvor Windows 8.1 har blitt installert ved hjelp av Windows Image Boot (WIMBOOT), har Microsoft en ikke så liten utfordring når disse skal oppgraderes til Windows 10. Årsaken er at både Windows 8.1, den nedlastede installasjons-avbildningen og Windows 10 må være tilgjengelig samtidig, i tilfellet noe går galt under oppgraderingen og systemet må gjenopprettes til Windows 8.1. Microsoft har foreløpig ikke noe klart svar på hvordan dette skal gjøres, men oppgir at et par ulike metoder for tiden evalueres.