JUSS OG SAMFUNN

Slik nektes konkurrenter innpass på iPhone

Vi ser på hvordan Flash, Java og Opera stenges ute fra iPhone. Hva gjør Apple, og hvorfor?

22. nov. 2008 - 10:28

IKT-bransjen er kunnskapssamfunnets fundament, og som IKT-bransjens nettavis bruker vi mye tid på å skrive om temaene, teknologiene og produktene som er viktig for bransjen - og dermed kunnskapssamfunnet vi alle lever i.

Apple har en enorm suksess med sin iPhone, og de som eier en er også flittige kjøpere av programmer fra Apple App Store. Det gjør det potensielt lukrativt å å utvikle programmer for mobiltelefonen, men utviklere og programvareselskaper sliter med Apples avtaleklausuler.

Apple har full kontroll og kan nekte enhver applikasjon uten å begrunne avslaget. Det gjør det risikabelt å investere mye tid og penger i noe som kanskje aldri finner veien til mobilen. Apple har lagt opp til at absolutt alle programmer må gå gjennom App Store, og det er i utgangspunktet ikke mulig å installere programmer uten Apples godkjennelse.

Noen typer programmer sliter uansett, og flere programvareselskap har ikke en gang tatt seg bryet med å sende inn sin applikasjon som en følge av en spesifikk klausul i lisensavtalen:

”An Application may not itself install or launch other executable code by any means, including without limitation through the use of a plug-in architecture, calling other frameworks, other APIs or otherwise. No interpreted code may be downloaded and used in an Application except for codee that is interpreted and run by Apple’s published APIs and built in interpreter(se).”

Dette er i praksis et forbud mot Flash, Java og nettlesere. Selv om de ikke har sagt det rett ut, så er dette med all sannsynlighet grunnen til at verken Adobe eller Opera Software har forsøkt å lansere sine produkter for iPhone.

I et intervju med Opera i New York Times kom det frem at Opera har laget en egen utgave av Opera Mini for iPhone. Det bekreftet Opera's Christen Krogh i et intervju med digi.no, og han fortalte også at de hadde en utgave av Opera Mini som var skrevet i C++ i tillegg til den mer utbredte Java-utgaven. Det er derfor ikke Apples Java-forbud som stopper Opera Mini på iPhone.

Apple har alltid vært veldig rigide i forhold til hva de tillater og hva de ikke tillater. Det kan være svært frustrerende for utviklere og partnere, men det er ikke helt uten grunn. Ved å sikre seg full kontroll og sperre ute noen typer programvare, blir det lettere å sikre en stabil og trygg plattform.

Så når Adobe ikke får installere Flash på iPhone, er det delvis fordi Apple frykter Flash, men også fordi slike rammeverk åpner for mer utvidede løsninger som Apple ikke har mulighet til å kontrollere.

I denne episoden av digi-TV ser vi nærmere på hva iPhone-utviklere må forholde seg til, hvorfor de må det og hva som blir konsekvensen av det.

Her kan du se alle de tidligere episodene av digi-TV:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien
  1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

  2. IPv6

  3. OpenOffice.org 3.0

  4. Fødselsnummeret

  5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.

  6. Hva skjer med IT-jobbene?

  7. IT-språket

  8. PiratXP utfordrer Windows

  9. Slipp data fri

  10. Se hva som skiller Windows 7 fra Vista

  11. Startet karrieren på Commodore 64

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.