TELEKOM

Slik skal mobilmastene sikres

Nye beredskapskrav fra Post- og teletilsynet.

Pålegger teletilbyderne å bedre nettsikkerheten. - Svært alvorlig når folk i nød ikke får tak i hverandre, sier Post- og teletilsynets direktør Torstein Olsen.
Pålegger teletilbyderne å bedre nettsikkerheten. - Svært alvorlig når folk i nød ikke får tak i hverandre, sier Post- og teletilsynets direktør Torstein Olsen. Bilde: Post- og Teletilsynet
13. jan. 2012 - 14:34

Post- og teletilsynet pålegger teleselskapene å sikre nettene sine bedre for å hindre at de faller ut.

Tilsynet har utredet sårbarheten i det norske mobilnettet etter tre utfall i mai og juni i fjor, samt etter stormen Dagmar i desember. Utredningen har resultert i to rapporter som fredag ble overlevert samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Et av de viktigste tiltakene Post- og teletilsynet (PT) foreslår er at selskapene har et program for å sikre bedre batteriløsninger på basestasjonene, slik at de virker en god stund også etter strømutfall.

For ekstra viktige basestasjoner foreslår tilsynet å pålegge operatørene å sikre at stasjonene kan være i drift i tre døgn uten ekstern strøm.

Pålegger sikring

I mai og juni 2011 var det tre utfall i Telenors nett. Årsaken var et dobbelt fiberbrudd og feil i sentral infrastruktur.

Normalsituasjonen i mobilnettene er at de virker i 99 prosent av tiden. PT mener at da er tjenestekvaliteten god i mange ulike betydninger av ordet, både når det gjelder tjenester, dekning og kundeservice.

- Vi opplever at netteierne ikke i samme grad har hatt beredskap like høyt på agendaen. Både mangler i planverk og tilsynelatende for sterk avhengighet av underleverandører, gjør at vi nå pålegger selskapene å sikre nettene sine bedre, sier PT-direktør Torstein Olsen.

Myndighetene kan måtte bidra med bevilgninger til arbeidet, skriver tilsynet i en pressemelding.

Ekstremværet Dagmar

I romjulen i fjor ble særlig Nordvestlandet rammet av ekstremværet Dagmar over landet. Nær 40.000 abonnenter var uten forbindelse, og fremdeles er ikke alle på nett.

- Når folk i nød ikke får tak i hverandre og helsevesen og kommuner ikke får utført sine beredskapsoppgaver som planlagt, er dette svært alvorlige konsekvenser. Derfor må vi gjøre mye for å sikre at kommunene ikke blir satt helt ut av spill i en beredskapssituasjon, og da er fungerende telelinjer av største betydning, sier Torstein Olsen.

Høyre bekymret

Høyre påpeker at de foreslåtte reservestrømløsningene til basestasjonene skal bygges ut sammen med det kommende Nødnettet.

- Løsningen betyr at det kan ta år og dag før vi får på plass skikkelige reserveløsninger i hele landet. Nødnettet er flere år forsinket allerede, det påpekte opposisjonspartiene allerede i juni da den videre utbyggingen ble vedtatt av Stortinget, sier Ingjerd Schou, stortingsrepresentant og transportpolitisk talsperson i Høyre.

Nødnett bygges ut i fem faser, hvorav Nord-Norge kommer sist. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.