Apple, med toppsjef Tim Cook i førersetet, har latt seg presse av aksjonærene til å betale ut mer av selskapets enorme overskudd. En måte å betale tilbake pengene til investorene på er å kjøpe tilbake egne aksjer, noe Apple for alvor skal gjøre fremover. Faktisk skal selskapet kjøpe tilbake aksjer for 55 milliarder dollar de neste årene.
Men selv med flere hundre milliarder kroner på konto tar Apple opp lån for å finansiere tilbakekjøpene. Ved å låne penger i USA, fremfor å hente penger fra sine datterselskaper utenfor USA, vil Apple spare 9,2 milliarder dollar, eller rett over 50 milliarder kroner, i skatt. Det viser en beregning Moodys Investment Service har gjort og som refereres av Bloomberg News fredag.
Apple låner 17 milliarder dollar i obligasjonsmarkedet for å del-finansiere tilbakekjøpet. Resten kommer fra selskapets amerikanske bankkontoer. Apple har imidlertid mesteparten av sine penger stående utenfor USA. Skal de tas inn i landet må de betale 35 prosent skatt på dem. Med summene Apple opererer med blir dette mye penger.
Dessuten er renteutgiftene Apple får ved å ta opp lånene, noe som er beregnet til 308 millioner dollar hver år, fradragsberettiget i USA.
– Ut fra et strengt selskapsfinansielt-perspektiv er dette en «no-brainer», sier Gerald Granovsky hos Moodys til Bloomberg News.
Apple er en av de største skatteyterne i USA, trass sine øvelser for å minimere skatten. I 2012 betalte Apple 6 milliarder dollar i føderal inntektsskatt, eller 1 av hver 40 dollar som ble betalt inn i selskapsskatt.
Da Apple denne uken la ut sitt enorme obligasjonslån i det amerikanske markedet, var det den største lånetransaksjonen et amerikansk selskap har gjennomført i moderne tid.
Les også:
- [21.05.2013] Apple får skattejuling i USA