KUNSTIG INTELLIGENS

Slik stopper du Facebook fra å trene KI-en sin på dine bilder og innlegg

Nei, det er ikke nok å lime inn et innlegg i en post, men vanskelig er det ikke. Alt du trenger å gjøre er å bruke rett skjema.

Facebook og Meta vil trene sin kunstige intelligens på dine data, men mange ønsker ikke å samtykke til dette. Slik ber du dem om å la være.
Facebook og Meta vil trene sin kunstige intelligens på dine data, men mange ønsker ikke å samtykke til dette. Slik ber du dem om å la være. Foto: Are Thunes Samsonsen
10. juni 2024 - 09:57

Fra 26. juni vil Facebook-eier Meta trene sin kunstige intelligens på brukernes bilder og innlegg. Takket være GDPR kan brukere i Europa reservere seg og takke nei til dette, og slik gjør du det:

Slik reserverer du deg mot Metas KI-trening

  1. Logg inn på Facebook-kontoen din og gå til denne siden.
  2. Velg hvilket land du kommer fra, og e-postadressen din. For sikkerhets skyld bør du sjekke at det er den samme som Facebook-kontoen din er registrert på.
  3. Fyll inn de to feltene. Det første er obligatorisk, og her oppgir du en grunn til at du ikke ønsker å delta på dette. Grunnen trenger ikke være god, lang eller på formelt språk, men gjør den likevel så velformulert som du kan, for å sikre at KI-en forstår at feltet er fylt ut av et menneske.
  4. Hvis du vil kan du legge inn ytterligere informasjon i de siste, valgfrie feltet.
  5. Har du en Instagram-konto, logg deg inn på den og fyll ut tilsvarende protestskjema for Instagram. Gjør tilsvarende der, hvis mulig.
    (Dette skjemaet har ikke alltid fungert, uvisst av hvilken grunn, men sjekk at du er logget inn på din Instagram-konto i samme nettleser før du gir opp.)
  6. For begge skjema, la vinduet bli stående åpent. Du vil få en e-post med en tallkode. Denne må du legge inn i skjemaet, for å bekrefte at e-postadressen er ekte. Når du har gjort det, kan du lukke vinduet.
  7. Meta har bekreftet at alle ønsker om reservasjon blir godkjent. I den grad vi har sett tilfeller av at de ikke har blitt godkjent, ser det ut til at det skyldes enten bruk av feil skjema, eller at skjemaet har vært feil eller utilstrekkelig utfylt. Merk også at det er kun borgere i Europa som kan reservere seg.

Her kan du lese mer om problemet med feil skjema.

Professor Ole-Christopher Granmo har utviklet «Tsetlin-maskinen», en maskinlæring som utfordrer de dominerende teknologigigantene. Bildet viser også en mikrobrikke med hans maskinlæringsalgoritme, utstilt på Teknisk Museum.
Les også

Norsk KI-sensasjon: 1000 ganger raskere enn nevrale nettverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.