JUSS OG SAMFUNN

Slim har enda flere penger enn Bill Gates

I det 2007 ebber ut slås det igjen fast at Carlos Slim fra Mexico er rikest i verden.

27. des. 2007 - 07:40

Mexico by/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Jeg er ingen julenisse, sier verdens rikeste mann. I all stillhet har Carlos Slim Helú vippet Bill Gates av tronen, og rikdommen har han liten lyst til å dele med andre.

Den 67 år gamle magnaten er god for minst 325 milliarder kroner, noe som tilsvarer nærmere 7 prosent av hjemlandets bruttonasjonalprodukt. De siste to årene har formuen økt med nær 150 millioner kroner om dagen, eller drøyt 100.000 kroner i minuttet.

Innvandrersønn
Bill Gates har solgt unna Microsoft-aksjer og delt ut milliarder til verdens fattige, og verdens nest rikeste gjennom mange år, den amerikanske investoren Warren Buffet, gjør det samme. Men Carlos Slim Helú er betydelig mindre gavmild.

– Jeg er forretningsmann og ikke julenisse, skal industrimagnaten ha sagt.

Faren Yussef Salim kom fra Libanon og åpnet en jernvarebutikk i Mexico by i 1911. Carlos vokste opp i en relativt velstående familie som den nest yngste av seks barn.

Tallfiksert
Som ung viste han en usedvanlig interesse for tall, det førte til matematikkutdannelse og en livslang fascinasjon for baseball. En periode var han aksjemegler, men ifølge kolleger merkverdig lite opptatt av å tjene penger.

Det var forretningsmann Slim ville være, og på 1970-tallet jobbet han seg opp. Sitt første kupp gjorde han i 1981 da han kjøpte seg inn i Cigatam, landets nest største tobakksselskap som produserte Marlboro-sigaretter.

Kjøpte på billigsalg
Investeringen var gullkantet og Slim rykket opp én divisjon. Da oljeprisen kollapset i 1982, og president José Lopez Portillo nasjonaliserte bankene, fikk mange næringslivstopper panikk og rømte Mexico.

Carlos Slim grep sjansen, kjøpte opp en rekke selskaper på billigsalg og forkynte skråsikkert at «et land kan ikke gå konkurs». Da økonomien på nytt skjøt fart satt han på store verdier og rikelig med kapital for nye oppkjøp.

Skikkelig tungvekter ble Slim først da vennen Carlos Salinas overtok som president og innledet sin storstilte privatiseringskampanje i 1988.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Monopol
Blant de mange hundre statsselskapene Salinas solgte, var telegiganten Telmex som Slim sammen med utenlandske partnere sikret seg kontroll over i 1990.

Telmex har i dag 92 prosent av alle fasttelefoner i Mexico, og har gjennom datterselskapet Telcel også sikret seg 73 prosent av alle mobilabonnenter i landet.

Med dette som utgangspunkt har Slim bygd opp America Movil som nå er Latin-Amerikas største mobiloperatør, og med teleinntektene har han kjøpt alt fra fly- og jernbaneselskaper, til banker, hotellkjeder og store entreprenørselskaper. Konkurrenter som ypper seg blir raskt og brutalt tvunget i kne, ofte med heller ufine metoder.

Slims venner i regjeringskontorene og nasjonalforsamlingen har lukket øynene, vel vitende om at han er landets største arbeidsgiver og skattebetaler. Mexicanske medier er også svært forsiktige i sin kritikk. De vet hvor stor andel av annonseinntektene Slims selskaper bidrar med.

Gjerrigknark
Carlos Slim er en gjerrigknark, forteller venner – en gang prutet han i flere timer på et slips til en femtilapp. Han har bodd i samme hus i 30 år, har ikke feriepalasser i andre land og går med en billig plastklokke. Da han besøkte Washington nylig, fløy han rutefly og kjørte en liten leiebil mellom møtene.

Selv om han omtaler seg selv som «en av verdens viktigste filantroper», og har bygd skoler for fattige i hjemlandet, mener mange at han kunne ha gjort betydelig mer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra