KOMMENTARER

Slipp fildelerne fri!

Å gjøre sine beste kunder til kriminelle, er sjeldent smart, skriver digi.nos redaktør.

TV-serien Game of Thrones har vært en suksess. Men svært mange ser den utenom de vanlige kanalene - og blir dermed kriminalisert.
TV-serien Game of Thrones har vært en suksess. Men svært mange ser den utenom de vanlige kanalene - og blir dermed kriminalisert. Bilde: HBO
4. apr. 2012 - 07:55

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

KOMMENTAR: I disse dager jobber Kulturdepartementet med en ny åndsverkslov for å finne tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsretten (pdf). Det er i første rekke film- og musikkindustrien de forsøker å komme til unnsetning med det foreslåtte nye lovverket.

Blant annet foreslås det at Medietilsynet skal kunne «pålegge tilbydere av elektroniske kommunikasjonstjenester, som overfører, gir tilgang til eller lagrer innhold, å hindre tilgang til nettsted der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett».

Det en kjensgjerning at svært mange forbryter seg mot åndsverksloven slik den forstås i Norge. Blant annet kunne lederen av Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, stå frem i Dagens Næringsliv og bekjenne sine synder. Han har nemlig strømmet den siste episoden av HBO-serien Game of Thrones. Gratis.

Han er ikke alene. Både musikk og film konsumeres nettopp via omveier som gjør at rettighetshaverne ikke får de pengene de har krav på. Forståelig nok blir de forbannet. Men problemet er ikke lovverket eller umoral blant brukere. Det er forretningsmodellen som holder på å knekke i møte med nettet. Da hjelper det lite å kriminalisere sine beste kunder.

Canal+ eier rettighetene til Game of Thrones i Norge og skal vise den andre sesongen av suksesserien 2. mai. En god stund etter den har hatt premiere hos amerikanske TV-seere. Til neste år kommer den kanskje på NRK, som første sesong gjorde ved årsskiftet. Canal+ har betalt masser av penger for denne rettigheten – og har dermed monopol en liten periode. De tjener pengene igjen på å selge tilgang til hele sin programpakke.

De selger ikke serien som produkt – men pakkene hvor denne og andre serier inngår.

Men seerne trenger ikke tvangstrøyen lengre. De har jo nettet og dermed tilgang til seriene og innholdet. Denne tegneseriestripen er en herlig beskrivelse på nettopp det.

Dette vet selvsagt forretningsfolkene i verdens film- og TV-industri. De vet at unødvendige ledd som rettighetskjøpere vil forsvinne. Men de vil ikke at det skal skje så raskt. Derfor roper de på lovverket og vil straffe sine potensielt beste kunder.

Det var musikkindustrien som var først ut i dødsdansen med nettet. Vi vet hvordan det gikk. De tviholdt på fysiske produkter så lenge at de skapte arenaer der folk kunne utveksle musikk fritt. Underveis tapte de milliarder.

I dag er situasjonen en annen: Strømmingstjenester, iTunes og en rekke andre muligheter for å konsumere musikk på en måte som sørger for at rettighetshaverne får det de skal ha, vokser kraftig. Optimismen er tilbake. Det er ikke vits å bruke tid og krefter på å laste ned album eller låter lengre. Pengene sildrer igjen inn på plateselskapenes og artistenes konto.

Nettet har gjort en rekke ledd i verdikjeden mellom produsent av en TV-serie og seeren unødvendige. De som sitter i skvisen mellom nettet og åndsverket slåss da også som gale for å beholde sin posisjon og melke kundene. De skyr ingen midler. Bare les Foreningen for Norsk Platebransje (IFPI) sitt høringsbrev til endringene i åndsverksloven (pdf). Der forsøker de på snodig vis å slå personer som laster ned ulovlig i samme kategori som spammere og barnepornografer.

Regjeringen bør i sitt arbeid med den nye loven slå fast at bransjen har seg selv å takke for sine problemer. De har vært mer opptatt med å verne sin eksisterende og utdaterte forretningsmodell enn å lage løsninger som fungerer. De må erkjenne at deler av deres industri, som distributører og betaltjenester som Canal+, må endres dramatisk for å kunne leve videre.

Kulturminister Anniken Huitfeldt bør slå fast at myndighetene har andre ting å bruke ressursene på enn å holde liv i en dødende industri som holder sine kunder som gissel. Som vil bruke straffeloven til å holde liv i sin virksomhet.

Og til deg som leser dette i påsken. Husk at du egentlig gjør filmindustrien en tjeneste når du strømmer eller laster ned den siste episoden av Game of Thrones. Men ikke røp handlingen til meg. Jeg tør ikke ta sjansen og må vente til NRK sender serien i 2013.

God påske!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.