TELEKOM

Slukker «halve» 3G-nettet til neste år

3G-frekvensene er for verdifulle til å reserveres til en teknologi få lenger har bruk for, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen tror svært få vil rammes når selskapet nå faser ut 3G til fordel for bedre dekning og kapasitet på 4G. Pressekonferansen ble holdt på Åsen kommunikasjonssentral, en nødsentral som ble opprettet på 60-tallet – under den «kalde krigen»
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen tror svært få vil rammes når selskapet nå faser ut 3G til fordel for bedre dekning og kapasitet på 4G. Pressekonferansen ble holdt på Åsen kommunikasjonssentral, en nødsentral som ble opprettet på 60-tallet – under den «kalde krigen» Foto: Eirik Helland Urke
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
13. juni 2018 - 05:00

ÅSEN SENTRAL, OSLO: I 2019 kommer Telenor til å fase ut bruken av frekvenser i 900 MHz-båndet til 3G. I stedet vil frekvensene bli brukt til å bedre dekning og kapasitet på 4G. 900 MHz-frekvensene er allerede tatt i bruk i Finnmark, der nærheten til Russland gjør at man ikke kan bruke 800 MHz-frekvensene som brukes til 4G-formål over resten av landet.

Så mye 3G-dekning forsvinner når Telenor overfører 900 MHz-frekvensene til 4G i 2019.
Så mye 3G-dekning forsvinner når Telenor overfører 900 MHz-frekvensene til 4G i 2019.

Frekvensene i 2100 MHz-båndet beholdes ett år til for å sikre kapasitet i mobilnettet i tettbygde strøk, men etter det er det ubønnhørlig slutt. I løpet av 2020 forsvinner 3G til fordel for mer 4G.

– Veldig få kommer til å rammes av dette. Det er kanskje noen få eldre som har telefoner som bare støtter 3G. I tillegg kommer noen turister der operatøren deres ikke har avtale om 4G-gjesting. Når det gjelder maskin-til-maskin-teknologi, er det i hovedsak ambulanser og noen biler som bruker denne teknologien, men dette lar seg stort sett løse ved hjelp av andre teknologier, sa Amundsen på et pressearrangement på Nordre Åsen nødsentral i Oslo.

Tror ikke på full 5G-dekning

Målet er å få like god befolkningsdekning på 4G som Telenor har på 2G. I dag er 2G-dekningen på 99,8 prosent, mens 4G-dekninga er på 99 prosent. Og de siste 0,8 prosentene kommer til å koste, sa Amundsen.

– Vi har fortsatt trøbbel med å få tilgang til stasjonsanlegg, både hos forsvaret og andre aktører. Vi må ha full tilgang dersom dette målet skal bli nådd, sa Amundsen.

Noen av 3G-frekvensene vil også bli brukt til 5G. Amundsen mener vi aldri kommer til å få noe dekningskappløp på 5G slik man har sett på 4G. Flere operatører har signalisert at de ser for seg en sameksistens mellom 4G og 5G i lang tid.

– Jeg tror vi kommer langt med 5G-dekning i de store byene og på enkelte steder rundt om i landet. Dekker du Stor-Oslo, dekker du om lag seksti prosent av befolkningen, sa Amundsen

Bygger ut 2G der 3G skrus av

En av årsakene til at Amundsen ikke ser for seg full 5G-dekning, er at det bare går fiber til om lag 70 prosent av Telenors basestasjoner. Resten løser datatransport ved hjelp av radiolinje. 5G forutsetter at det går fiber til basestasjonene for å levere de enorme datahastighetene og den lave forsinkelsen som teknologien legger opp til.

Når 3G forsvinner, bygges samtidig 2G-dekningen ut. Nå skal det GSM-teknologi inn i alle basestasjoner, og arealdekningen skal opp fra dagens 78,3 prosent. Samtidig bygger aldri Telenor 4G med færre enn to frekvensbånd på hver basestasjon.

Det var snakk om modernisering av telefonnettet – da passet det fint å holde pressekonferansen på en gammel kommunikasjonssentral fra 60-tallet. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Det var snakk om modernisering av telefonnettet – da passet det fint å holde pressekonferansen på en gammel kommunikasjonssentral fra 60-tallet. Foto:  Eirik Helland Urke

I dag har Telenor 7000 basestasjoner med 4G. Innen moderniseringen av mobilnettet er ferdig, skal 8000 basestasjoner ha 4G, sier Amundsen. Alle tilgjengelige frekvenser vil bli brukt til 4G og den fremtidige 5G-utbyggingen.

Kutter fasttelefon

Telenor annonserte også at de i løpet av 2018 og 2019 vil flytte kunder med fasttelefoni og bredbånd over den tradisjonelle telefonlinjen over til mobil- og fibernettet. 

– Utviklingen går fort, og det pågår et teknologiskifte rundt om i Norge. I takt med at Telenor avvikler det over 100 år gamle kobbernettet for fasttelefoni og bredbånd via telefonledningen enkelte steder, får kundene mer fremtidssikre alternativer over mobilnettet eller fiberbasert bredbånd, sier Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd og fasttelefoni i Telenor Norge i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra