OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Slutt for Windows på Mac? Neste generasjon Mac-er støtter ikke x86-virtualisering

Apple med flere detaljer om hvordan oversetterteknologien Rosetta 2 i Mac OS Big Sur fungerer, og hvilke begrensninger den har.

Apples egen oversetterløsning Rosetta 2 støtter ikke virtualisering av x86-baserte vertsoperativsystemer. Bildet viser det nye Mac OS Big Sur-operativsystemet, som støtter både Intel- og Apple-prosessorer.
Apples egen oversetterløsning Rosetta 2 støtter ikke virtualisering av x86-baserte vertsoperativsystemer. Bildet viser det nye Mac OS Big Sur-operativsystemet, som støtter både Intel- og Apple-prosessorer. Foto: Apple
24. juni 2020 - 14:20

Apple annonserte mandag at de dropper Intels x86-baserte prosessorer til fordel for sine egenutviklede prosessorer basert på Arm-arkitekturen. De annonserte samtidig en slags Intel-til-Arm-oversetterteknologi kalt Rosetta 2, som skal sørge for at applikasjoner for Intel-baserte Mac-er fortsatt skal fungere. 

I et dokument fra Apple går det imidlertid frem at Rosetta 2 ikke støtter applikasjoner som virtualiserer «x86_64-computer platforms». Dermed kan det spøke for mulighetene til å kjøre x86-versjonen av Windows virtualisert gjennom løsninger som Parallels eller Vmware Fusion. 

Apple tilbyr i dag Bootcamp som en løsning for kjøring av Windows på Mac, men selskapet har ikke annonsert en tilsvarende løsning for Mac-er med Apple-prosessorer. Boot Camp skal  fungere i det nye Mac OS Big Sur-operativsystemet – men kun på Intel-Mac-er. Det skriver Apple Insider.

Under åpnings-keynoten på WWDC demonstrerte Apple kjøring av Linux i en virtuell maskin, men dette skal ha vært en Linux-versjon kompilert for Apples Arm-baserte prosessorarkitektur. 

Avhengig av tredjeparts-løsninger

Det er ikke utenkelig at det vil komme tredjepartsløsninger for virtualisering av x86-baserte operativsystemer for Mac-er med Apple-prosessorer, men dette er altså noe som ikke støttes av Apple selv i Rosetta. Og ytelsen vil naturligvis bli dårligere på programvare som ikke er «native» – altså kompilert for den spesifikke CPU-arkitekturen PC-en benytter.

Vmware har annonsert en «tech preview» av Vmware Fusion for Mac OS Big Sur, men i et Twitter-innlegg understreker produktsjef i Vmware Michael Roy at Windows- eller Linux-gjesteoperativsystemer må være basert på Arm-arkitekturen – og spør sine Twitter-følgere om hva de vil bruke dette til.

Microsoft har en versjon av Windows 10 kompilert for Arm, og det kan tenkes at det er det som blir løsningen for dem som ønsker å kjøre Windows på Mac i fremtiden. Windows 10 for Arm kan kjøre x86-apper ved hjelp av emulering. 

Parallels opplyser at de jobber sammen med Apple om å lage en versjon av selskapets virtualiseringsløsning for Mac med Apple-prosessorer, men sier ingenting om hvorvidt det vil bli mulig å kjøre x86-baserte operativsystemer via Parallels. Selskapet svarer heller ikke brukere i sitt brukerforum på dette, men viser bare til den generelle informasjonen de har publisert i sitt blogginnlegg om at «de jobber med Apple». 

Rosetta støtter ikke enkelte nye x86-instruksjonssett

I Apple-dokumentet står det ellers at Rosetta oversetter alle x86_64-instruksjoner, men ikke støtter kjøring av enkelte nyere instruksjonssett og prosessorfunksjoner, som AVX, AVX2 og AVX512. Apple gir i dokumentet råd til utviklere av x86-programvare om hvordan de programmatisk kan sjekke om hvorvidt programvaren kjører på en «native» x86-maskin eller på en maskin med Apple-prosessor, oversatt med Rosetta. På den måten kan man styre unna instruksjoner som ikke støttes av prosessorarkitekturen applikasjonen kjører på. 

Rosetta 2 kan heller ikke oversette såkalte kjerne-utvidelser (kernel extensions), som typisk brukes av drivere og andre typer programvare som opererer på «lavnivå». Kjerneutvidelser er for så vidt noe Apple har sagt en god stund nå at de vil bort fra. 

Det å kjøre applikasjoner på en annen prosessorarkitektur enn applikasjonene er laget for vil alltid være en nødløsning – i hvert fall med tanke på ytelse. Apple har derfor lansert det de kaller «Universal App Quick Start Program» for å få utviklere raskt i gang med å lage applikasjoner som skal fungere både for Intel- og Apple-baserte Mac-er. I tillegg har de laget en guide til hvordan utviklere kan få sine applikasjoner over på «Apple Silicon» her

Satya Nadella feirer ti år som administrerende direktør i Microsoft med en heftig lønnsøkning.
Les også

Sparket 2550 ansatte – gikk opp 63 prosent i lønn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra