Flere hevder at det er slutt på Googles berømte ordning der ansatte fritt kunne disponere 20 prosent av arbeidstiden sin til hobbyprosjekter.
Det hevder blant annet Huffington Post, Ars Technica og sist Quartz, som fredag meldte at konseptet nå er «så godt som dødt» i virksomheten.
Da Google ble børsnotert i 2004 omtalte de selv den såkalte 20 prosent-regelen slik: «Dette er noe vi oppfordrer våre ansatte til. Det gjør dem mer kreative og innovative».
Mange av søkegigantens tjenester er skapt etter ansattes fikling med egne ideer, uten byråkrati og godkjenning eller ordre fra overordnede. Gmail, Google Maps, Google Talk, og ikke minst melkekua Adsense er bare noen eksempler.
Etter først å ha innført krav om godkjenning for 20 prosent-prosjekter, har Google senere begynt å sterkt fraråde mellomledere å godta slike søknader, hevder kilder overfor Huffington Post.
Delte meninger
Saken blir flittig debattert av tidligere og nåværende Google-ansatte på nettstedet Hacker News, der meningene er delte. Enkelte avviser blankt påstandene om at ordningen er borte, mens andre igjen påpeker at det ikke er tid til å bruke 20 prosent av kontortiden på egne prosjekter.
Ifølge enkelte blir ordningen omtalt som «120 prosent-regelen», for å indikere at selv om ingeniører får bruke tid på egne prosjekter, og adgang til å benytte seg av Google omfattende infrastruktur, så kommer dette i tillegg til allerede tidkrevende oppgaver og må følgelig gjøres utenom kontortid.
– Det var nytt for meg
20 prosent-reglen har uansett i mange år vært et frynsegode på bred front i selskapet, også blant ansatte i Google Norge. Det gjelder selv om avdelingen her til lands ikke har utviklere, men snarere fungerer som salgskontor.
Google Norge hadde tirsdag ikke hørt om det angivelige bortfallet av ordningen.
– Dette var helt nytt for meg, sier norgessjef Jan Grønbech til digi.no. Han har selv benyttet sine 20 prosent blant annet til veldedighetsarbeid.
Grønbech er ikke kjent med at tilbudet skal nedlegges eller begrenses, og kan fortelle at ordningen her til lands er som før.
– Generelt lever ordningen i beste velgående hos oss fortsatt, sier Google Norge-sjefen.
Les også:
- [21.08.2013] Skal ta offentlig sektor for Evry