Før innreise til USA blir alle fingeravtrykkene dine skannet, som ledd i landets sikkerhetstiltak.
Her til lands er slike biometriløsninger lite utbredt, men SAS har siden 2006 latt reisende vise fingeren ved innsjekking av bagasje på innenriksflygninger - som et frivillig alternativ til legitimasjon.
Nå skal SAS vrake løsningen. Beslutningen blir offentliggjort internt i selskapet i disse dager.
- Grunnen til at vi begynte med biometri i det hele tatt var at myndighetene påla oss å sjekke identiteten til personer som skal ombord med bagasje, sier produktsjef i SAS Anders Åmot.
Den direkte årsaken til at løsningen nå forsvinner er nye EU-regler for passasjerkontroll. Sverige og Danmark fjernet biometri allerede i fjor.
- Det er rett og slett ikke behov for slike løsninger lenger, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth W. Vikse i SAS.
Ifølge Åmot skal utstyret for avlesing av fingeravtrykk snart fjernes fra alle flyplasser i Norge.
Norwegian jobbet i flere år med å innføre samme type løsning, men valgte til slutt å legge prosjektet på is.
- Det ble jobbet med det. Vi snur oss fort når det kommer ting som kan være nyttig og bra for kundne og oss, men per nå er dette ikke aktuelt for oss, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til digi.no.
Det spesielle med SAS sin biometriløsning var at den ikke lagret fullverdige fingeravtrykk, slik man gjør i USA. Derimot sparte den på et utdrag med åtte punkter, og dataene ble heller ikke koblet opp mot en database. Straks flygningen var over ble dataene dessuten slettet.
- Nå er det ikke lenger sånn at vi må sjekke ID på kundene våre. Verken når de sjekker inn eller når de går ombord. Vi tar bagasjen av flyet hvis en person som er sjekket inn ikke møter opp i gaten, sier Åmot til digi.no.
Han avviser imidlertid ikke at biometri kan bli aktuelt en gang i fremtiden igjen, men norske flyselskaper har for tiden ingen slike planer.
- Du skal ikke se bort fra at det kan komme. Biometri har fungert godt for både oss og kundene. Grunnen til at det tas bort er ikke fordi det ikke fungerer, men akkurat nå har det ingen nytte.
Satser på NFC
Derimot er en annen teknologi på vei inn. SAS tester ut trådløs reisedokumentasjon ved hjelp av «near field communication» gjennom et prosjekt kalt «SAS Smartpass» i Ålesund nå.
NFC er en teknologi som lenge har vært spådd en stor fremtiden, men som ennå ikke har tatt av her til lands.
Nokia har levert mobiltelefoner med innebygget NFC-brikke i mange år, og nylig har også Google begynt å interessere seg for det samme. NFC er nedfelt i søkegigantens nyeste mobiltelefon.
SAS har imidlertid valgt å ikke vente på en bred utrulling av teknologien innebygd i mobiltelefoner, men satser på klistremerker med brikkene, som kunden selv kan feste hvor de vil.
- Vi har sendt ut stickere til utvalgte testkunder. De inneholder en antenne med passiv radiosender. SAS regner med å rulle ut dette til alle våre Eurobonus eller gullkortpassasjerer i løpet av sommeren, sier Åmot.
Les også:
- [21.09.2011] Google lanserer digital lommebok