TELEKOM

Slutt på skrekk-regninger

EU innfører nye makspriser på mobilbruk.

29. mars 2012 - 09:58

EU-kommissær (og forbrukernes beste venn) Neelie Kroes gjør slutt på de spinnville prisene som teleoperatørene har kunnet forlange for dataroaming i Europa.

I sommer tvinger EU ned prisene på mobilsurfing i utlandet. Hittil har det vært en risikofylt aktivitet som har gitt mange dyre overraskelser etter ferie i utlandet.

- Folk er lei av ågerprisene, sier Kroes som leder EUs digitale agenda i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Hun tilføyer at prisreguleringen er «en langsiktig løsning, med lavere avgifter, flere valgmuligheter og en ny fornuftig tilnærming til mobildata og nettsurfing».

EU-kommissær Neelie Kroes tvinger fram lavere priser på mobilbruk i Europa. <i>Bilde: EC / G. Boulougouris</i>
EU-kommissær Neelie Kroes tvinger fram lavere priser på mobilbruk i Europa. Bilde: EC / G. Boulougouris

De nye reglene skal etter planen bankes igjennom EU-parlamentet i mai, og deretter godkjennes i ministerrådet i juni. Reguleringen vil gjelde i EU samt i EØS-landene.

Det nye prisregimet skal tre i kraft fra 1. juli 2012. Maksprisene vil da se slik ut:

* 70 eurocent (~5,50 kroner) per megabyte datatrafikk (beregnet per kilobyte brukt)

* 9 eurocent (~0,70 kroner) for å sende ei tekstmelding

* 8 eurocent (~0,60 kroner) per minutt for å motta en samtale

* 29 eurocent (~2,20 kroner) per minutt for å ringe

Merk: Det er fortsatt viktig å være forsiktig med mobilbruken utenfor EU/EØS-området. I resten av verden kan dataroaming fort koste over 100 kroner per megabyte.

- Kundene skal ikke være redde for å bruke mobilen i utlandet, mener Øyvind Vederhus i Netcom.
- Kundene skal ikke være redde for å bruke mobilen i utlandet, mener Øyvind Vederhus i Netcom.

Mer å juble for

Disse satsene skal gradvis senkes fram mot 1. juli 2014. Da skal taket være senket til 20 eurocent per megabyte (~1,50 kroner), 19 eurocent per minutt du ringer, 5 eurocent per minutt for å motta en samtale og maksimalt 6 eurocent for å sende en tekstmelding.

Selv om EU tidligere har regulert engrosprisene som mobilselskapene kan forlange av hverandre for at kundene kan surfe i fremmede nett, er det første gang de også regulerer sluttbrukerprisene.

Når EUs tak senkes i årene fremover, blir også norske teletilbydere nødt til å jekke ned prisene sine.

Telenors prisoversikt viser at de i dag tilbyr 20 megabyte datatrafikk for maks 49 kroner døgnet i EU/EØS, eller inntil 50 megabyte for maks 149 kroner. Før disse tersklene er nådd er prisen per megabyte på 25 kroner, og 10 kroner etterpå.

Netcom tilbyr dagskvoter på 20 megabyte til 39 kroner. Bruk utover dette utløser nye pakker til samme pris. For lavere forbruk beregner de en pris per megabyte, som er på 25 kroner.

- Vi er langt foran reguleringen i forhold til å presse prisene ned i Europa, hevder kommunikasjonsjef Øyvind Vederhus.

Med rundt 2 kroner megabyten har han foreløpig rett, men også Netcom blir nødt til å senke prisene sine innen sommeren 2014.

- Vi synes det er positivt at andre operatører er nødt til å følge etter når EU tar grep. Det tilbyderne har gjort er å ha altfor høye priser over for lang tid. Det har medført at kundene har blitt redde for å bruke mobilen i utlandet, sier Netcoms pressekontakt.

Ifølge Vederhus ønsker de prisreguleringen velkommen. - Vi ønsker oss et utenlandsprodukt som kundene ikke er redde for å bruke.

Telenor sier også at de er positive til reduksjon i roamingpriser, og hevder overfor digi.no at de lenge har ønsket en slik regulering velkommen.

Videre påpeker selskapet at det uavhengig av den kommende reguleringen er slik at prisene har falt vesentlig de siste årene.

- Vi har allerede attraktive tilbud på dataroaming innenfor EU. Før sommeren vil vi tilby våre kunder lavere og mer forutsigbare priser for bruk av mobilen i utlandet, sier Telenors informasjonssjef Anders Krokan til digi.no.

Teleselskapet One Call opplyser at de allerede i februar innførte en fast pris per megabyte på fem kroner innen EU/EØS.

- Mange mobilkunder glemmer at populære reisemål som blant annet Tyrkia ikke er del av EU. Derfor har vi inkludert Tyrkia, Kroatia og Sveits i vår prising, skriver One Call-direktør Øistein Eriksen i en epostmelding til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.