IT-NORGE

– Smelter sammen IT og elkraft. Det blir et helt nytt marked

Dette er ikke noe vanlig IT-selskap, sier Morten Thorkildsen.

Fra ingenting til 400 ansatte på knapt seks år. Morten Thorkildsen er nå for alvor tilbake i IKT-bransjen etter oppkjøpet av Embriq.
Fra ingenting til 400 ansatte på knapt seks år. Morten Thorkildsen er nå for alvor tilbake i IKT-bransjen etter oppkjøpet av Embriq.
23. okt. 2015 - 10:49

Rejlers er et tradisjonsrikt rådgivende ingeniørselskap fra Sverige, hvor de har holdt det gående i over 70 år og er notert på Nasdaq-børsen i Stockholm.

I Norge er de ikke like kjente, men det forandrer seg nå raskt. Fra etableringen her til lands i 2009 har de vokst fra ingenting til nå 400 ansatte, med den tidligere IBM-toppen Morten Thorkildsen som administrerende direktør.

Eltel Networks, AMS-montering Latvia.
Smarte strømmålere vil sende data trådløst fra alle landets husstander innen 2019. Bilde: Pressefoto
Ikke hørt om Rejlers, sier du? Vel, de drifter allerede Netcom sitt mobilnett i Norge. I praksis overtok de ingeniørene til Netcom for tre år siden. I sommer vant de også avtalen med Norkring om drift av all kringkasting i Norge de neste fem årene. Det omfatter de fleste radiostasjoner, DAB og det digitale bakkenettet.

De har kjøpt opp et antall selskaper på relativt kort tid. Se faktaboks.

Sist ut er oppkjøpet av Hafslund sitt gamle IT-driftsselskap, Embriq. Resultatet er en ny smart grid-gigant.

Kjempemarked

Det handler om digitaliseringen av strømnettet, med tilhørende datafangst og analyse fra infrastrukturen og millioner av smarte strømmålere (AMS) som nå kommer for fullt. Senest ved utgangen av 2018 skal alle norske husstander få dette installert.

I sentrum for dette helt nye markedet står Embriq. Ingen har kapret driftsavtaler for flere norske målepunkter. Selskapet oppgir å ha 70 prosent markedsandel.

Se bare her: Lyse valgte dem som IT-plattform for 140.000 hjem

Og denne: Milliardavtale til norsk IT-driftselskap

Solgt for 78 millioner

– Vi er nå utrolig godt posisjonert, som et unikt selskap som både tar hensyn til ingeniørkravene i nettet og IT-løsningene som skal til for å understøtte det. Så kan vi komme med nye rådgivningstjenester på toppen igjen, sier Morten Thorkildsen til digi.no.

Han forteller at Hafslund har solgt Embriq for 78 millioner kroner. Det omfatter 88,5 prosent av aksjene. Resten er eid av Embriq-sjef Thomas Pettersen og andre i ledertemaet.

Det kan virke underlig at Hafslund velger å kvitte seg med et datterselskap som etter større investeringer har begynt å høste store milliardkontrakter.

– Hafslund har som strategi at de skal være infrastruktureier, det er ikke kjernevirksomhet for dem å drive tjenesteleveranser. Så for dem er det en mer strategi riktig å selge, og de har vært opptatt av å finne den rette industrielle eieren som kan bringe selskapet videre, forklarer Morten Thorkildsen.

Les også: Embriq skal drifte KraftCERT - og verne strømnettene mot datangrep

– Starter en helt ny bransje

Ifølge ham er oppkjøpet starten på en helt ny bransje.

– Jeg føler vi skaper en ny bransje. Dette er ikke som et vanlig IT-selskap. Det er en virksomhet som fokuserer på infrastruktur, hvor data er blitt en nytt element man må forholde seg til. Tidligere har det vært enten engineering-selskaper eller IT-selskaper som gjør disse tingene. Så vi skaper en ny bransje hvor vi smelter sammen både IT og elkraft/energi, sier Thorkildsen.

Kjøpet av Embriq var et faktum klokken 10 torsdag denne uken.

Foruten det nye markedet som Rejlers mener de nå etablerer, så leverer det svenske selskapet også tekniske konsulenttjenester til blant annet bygg, energi og infrastruktur. Samlet har de om lag 2.000 ansatte som i fjor sørget for en omsetning på 1,7 milliarder kroner.

Den spede starten: «Anonyme» Embriq overtok drift av 200 servere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.