FORBRUKERTEKNOLOGI

SMS-språket T9 blir smartere

Selskapet bak SMS-suksessen T9 har lansert en ny hjelp for tasting på avanserte mobiler.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
19. okt. 2005 - 13:11

Ordlisten T9 har blitt en verdenssuksess. Teknologien som forenkler skriving av meldinger på de små mobiltastaturene finnes på de fleste mobiler i verden.

Nå har det kommet flere oppdateringer, som relativt raskt blir tilgjengelig på Sony Ericsson-telefoner. Er du Nokia-bruker kan det ta litt tid.

Selskapet bak T9, Tegic Communications, er nemlig i ferd med å få sin T9 Mobile Suite ut på markedet, melder idg.se. Den har ambisjoner om å forenkle langt mer enn bare SMS-inntasting.

Tegic har tatt høyde for at stadig flere avanserte mobiler kommer med fullt ”Qwerty-tastatur”, gjerne på en trykkfølsom skjerm. Dermed trenger man ikke vanlige T9 ordliste, som er laget for å tolke om et trykk på ”2” betyr a, b eller c. Derimot kan feiltrykk være et stort problem, mener Tegic. Derfor lanserer de ”Sloppy Type”. Oversatt til norsk betyr dette ”slurete skriving”, og poenget med tjenesten er at den skal gi riktig ord selv om brukeren trykker på feil bokstav.

Dette kan lett løse et problem på små mobiltastaturer, men det kan også tenkes å skape irritasjon når man prøver å skrive et uvanlig ord og får rettet det til noe mer vanlig. Hvor godt det fungerer får vi demonstrert når Sony Ericssons nye flaggskip P990 kommer på markedet. Den skal bli første telefon med denne teknologien. Sony Ericsson er stort sett tidlig ute med oppdateringer, mens Nokia ifølge Tegic ikke har oppdatert sin T9 på fem år.

Til neste år skal det også komme talegjenkjenning og tekstgjenkjenning knyttet til T9. På demonstrasjoner vises det hvordan man kan si ting som ”melding til Jens”, og så kommer det opp en blank SMS adressert til Jens, men talegjenkjenning har et ganske dårlig rykte, så det blir spennende å se om det nå fungerer skikkelig i praksis.

En annen nyvinning i selve ordlisten er en funksjon som gjør at telefonen forstår hele fraser, ikke bare enkeltord. Videre skal telefonen kunne forstå to språk samtidig, noe folk som nok kan gjøre det lettere å forurenser norsk språk med enkelske uttrykk.

For de som bruker mange spesialuttrykk er det også kommet en hyggelig funksjon som gjør det lettere å skifte telefon. Personlige endringer i ordlisten skal nemlig heretter kunne overføres til andre mobiler, blant annet gjennom Bluetooth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.