TELEKOM

Snart kommer de norske ISP-ene med IPv6

Nettgigantene avslører sine planer.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
29. okt. 2010 - 14:20

Antallet ledige adresser knyttet til den versjonen av Internett-protokollen som dominerer i dag, IPv4, er i ferd med å løpe ut. I den forbindelse arrangerte Post- og teletilsynet (PT) et nasjonalt seminar om den nyere versjonen av protokollen, IPv6, i går. Digi.no var til stede under siste del av seminaret.

Seminaret ble avsluttet med en panelutspørring med tekniske representanter for de store Internett-leverandørene Telenor, NextGenTel, Altibox og Ventelo om deres status og planer for innføring av IPv6. Ikke alle representantene virket helt forberedt på denne «lekseprøven», men PT-direktør Willy Jensen, som var ordstyrer, greide å få representantene til å si såpass mye at man kunne danne seg et bilde av situasjonen hos de fire selskapene.

Ventelo

I forkant av utspørringen hadde Steinar Haug, senior nettverksarkitekt i teknologigruppen til Ventelo, allerede presentert selskapets status for IPv6 i et eget foredrag.

Haug fortalte at Ventelo, delvis gjennom oppkjøp, har hatt et aktivt IPv6-nettverk siden 2006. De første pilotkundene ble invitert i 2005, uten garantier for tjenestekvaliteten, mens den første store kunden var The Gathering-arrangementet i 2009, deretter også i 2010.

Steinar Haug i Ventelo. <i>Bilde: Chris André Brombach</i>
Steinar Haug i Ventelo. Bilde: Chris André Brombach

Haug fortalte at det var en langt større andel av brukerne ved The Garthering i 2010 som benyttet IPv6 enn i 2009, noe Ventelo mener skyldes en økt andel brukere med Windows Vista eller nyere. Under arrangementet var det satt opp IPv6-forbindelse til Google og Youtube som hadde en trafikk på opptil 2 gigabit per sekund, mellom 2 og 4 prosent av totaltrafikken.

Haug fortalte også at mens en del av IPv6-forbindelsene i 2009 var tunnelert, noe som førte til en del rar og lite effektiv ruting i nettet, ble det kun benyttet «native» IPv6 i år.

– Dette ga oss raskere vei fra sender til mottaker og førte til ingen overraskelser, sa Haug.

I dag har Ventelo implementert IPv6 i hele kjernenettet og har «native» IPv6 mot alle transittleverandører, mot NIX og mot samtrafikkpunkter i utlandet. Derimot er det bare én av fire av alle selskapene som har peering med Ventelo, som har IPv6-peering.

– IPv6 i kjernenettet har vært veldig uproblematisk, også på tvers av utstyr fra flere leverandører. Dette inkluderer også VPN-tjenester, sa Haug, som la til at VPN-tjenestene skal testes ut mot kunder i 2011.

– Pilottesting er en god måte å bli kjent med teknologien på. Det er dessuten helt nødvendig for å avdekke feil.

Haug mener at IPv6-støtten er bra i både Windows, Mac OS X, Linux og Unix. Det er derfor ikke der skoen trykker.

– Alle produkter som har et forhold til IPv4, må få et forhold til IPv6 ved en utskifting. I verdikjeden må man blant annet kunne feilsøke og gi kundestøtte for IPv6. Dette krever opplæring, sa Haug.

Han nevnte også at det kan være tekniske utfordringer, for eksempel brannmurer og andre støttesystemer med manglende funksjonalitet. Et konkret eksempel Haug nevnte er knyttet til IPv6 Next Header, som han sa er vanskelig å kontrollere, blant annet fordi tillatt rekkefølge av headere ikke alltid er veldefinert.

Dessuten kan «dual stack», altså hybride IPv6/IPv4-løsninger gi flere veier inn til sluttbruker, blant annet fordi nyere operativsystemer er glade i å tunnelere IPv6.

– IT-avdelingene vet ikke alltid om disse veiene, sa Haug og spurte forsamlingen om hvor mange som sperrer protokoll 41 i brannmuren.

– Tiden for å begynne med IPv6 er nå – eller egentlig for fire år siden. De som ikke følger med her, vil tape kunder, hevdet Haug.

– Omkring 2012 vil de første kundene dukke opp som ikke får tildelt IPv4-adresser i det hele tatt, sa Haug, som også tror det vil kunne være innhold på nettet i 2012 som bare vil være tilgjengelig på IPv6.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Telenor

Telenor var representert ved Sigurd Thunem, selskapets direktør for strategi og arkitektur. Han fortalte at Telenors kjernenett allerede har IPv6-støtte, og at selskapet også støtter dette i forbindelse med peering med andre operatører.

– Det er ingen av våre kunder som får IPv6 i dag, men vi vil få de første prøvekundene tidlige til neste år. Vi har en plan om å tilby IPv6 som et kommersielt produkt i 2011 og en ambisjon om at alle som vil ha det, skal få det innen 2013, sa Thunem.

Han la til at det er viktig å være klar over at IPv4 ikke vil slutte å virke, selv om det blir tomt for nye adresser.

– Det er ingen voldsom vekst i nye kunder på fast bredbånd, sa han, men innrømmet at selskapet vil gå tom for IP-adresser på mobilsiden dersom noe ikke gjøre.

NextGenTel

Peter Wagstaff er nettverksarkitekt i NextGenTel. Han fortalte at selskapet ikke har noen IPv6-produkter tilgjengelig ennå, men at man er godt i gang med planleggingen – noe som skjer i samarbeid med blant annet eieren, Telia Sonera, og leverandører som Cisco.

– Vi merker ikke noe stort behov fra kundene og har heller ikke begynt å gå tom for IPv4-adresser, fortalte han.

Wagstaff kunne ikke si noe om når pilottestingen av IPv6 vil starte hos NextGenTel.

 <i>Bilde: Chris André Brombach</i>
Bilde: Chris André Brombach

Panelet var stort sett enige om at IPv6-innføringen vil kreve store ressurser og at en overgang ikke vil skje over natten, men stort sett gjennom løpende oppgraderinger. Willy Jensen påpekte at selskapene trolig ikke kan forvente de helt store ekstrainntektene gjennom oppgraderingen, men heller derimot at de vil miste inntekter dersom ikke oppgraderingen gjøres i tide.

– Det som går mot oss er at teknologene har mast om at IPv4-adressene tar slutt helt siden 1995. Det er derfor ikke så lett å overbevise ledelsen om at det er alvor denne gangen, sa Wagstaff.

Altibox

Situasjonen er kanskje noe annerledes for Altibox enn for Telenor. Tore Kristoffersen, teknisk direktør i selskapet, fortalte at selskapet kobler opp minst 800 nye FTTH-kunder (Fiber to the Home) i uken.

– Det er allerede en ventetid på ni måneder for å få fiber, like lang som å få et barn, så da skal det ikke stå på IP, sa Kristoffersen, som også fortalte at Altibox ikke har noe stort forråd med IPv4-adresser.

– Driveren for å tilby IPv6 er derfor å kunne koble opp nye kunder, men ny teknologi trenger alltid innkjøringstid. Vi har gått gjennom hele nettet for å finne ut hva som ikke støtter IPv6, og vi har vurdert kostnadene. Altibox-nettet skal kjøres på IPv6 i løpet av 2011 og levering til første kunde skal skje samme år, sa Kristoffersen.

Han la til at timingen for tilbudet er viktig, for det må ikke gå for lang tid fra at de første kundene før IPv6 til at de fleste av tjenestene også tilbys over dette.

Norid

Jarle Greipsland i Uninett Norid. <i>Bilde: Chris André Brombach</i>
Jarle Greipsland i Uninett Norid. Bilde: Chris André Brombach

Uninett Norid holdt et relativt kort foredrag om hvor langt organet en har kommet i sin støtte for IPv6. Kort oppsummert kunne teknisk sjef, Jarle Greipsland, fortelle at Norid har gjort sitt og at det nå er opp til deltakerne på seminaret å gjøre resten av jobben. Uninett har hatt IPv6 i drift siden 2003 og halvparten av navnetjenerne til Norid har hatt IPv6 transportstøtte siden mars 2009. Også andre tjenester hos Norid, inkludert webtjenester, registreringssystemet, e-post og whois, støtter nå IPv6.

– Norid har en monopolrolle, men skal ikke være en bremsekloss for utvikling. Samtidig skal vi ikke kaste bort tid og penger heller, sa Greipsland.

I sin oppsummering av seminaret konkluderte Willy Jensen med at det ikke står så ille tid blant de store Internett-leverandørene som man kanskje kunne ha fryktet.

– Dere er kanskje ikke i startgropen ennå, men i alle fall i garderoben, sa Jensen, men la til at det i Norge finnes over nesten 160 andre Internett-leverandører hvor kanskje ikke alle har kommet like langt.

Det finnes likevel klare eksempler på at mindre Internett-leverandører som har jobbet både lenge og intenst med IPv6. Dette gjelder ikke minst Powertech, som siden 1997 har delt ut gratis IPv6-tilgang via VPN-tunneler. VG Nett og A-pressen har dessuten hatt et samarbeid med Redpill Linpro som kulminerte i en live-test tidligere denne uken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.